Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wiebe de Jager, de dronepiloot van het jubilerende 'Rail Away'

EO-treinreisprogramma bestaat 25 jaar

Deel:

Wiebe de Jager geldt als dé drone-expert van ons land. Voor het schieten van prachtige beelden vanuit de lucht, is een drone bij uitstek geschikt. Hij werkt dan ook graag mee aan opnames voor Rail Away, dat dit jaar zijn 25-jarig jubileum viert. Een portret van Wiebe, die al sinds zijn studententijd fan is van het EO-treinreisprogramma. 

“Omdat ik geïnteresseerd ben in treinen en reizen, volg ik het programma al vele jaren. Toen ik inmiddels van drones mijn werk heb gemaakt, vroeg ik me een keer op Twitter af hoe Rail Away een bepaalde luchtopname had gemaakt. Al snel reageerde programmamaker Gerben van Ommen. De beelden waren vanuit een helikopter gemaakt. Daarna hebben we kennisgemaakt en inmiddels heb ik aan meerdere afleveringen meegewerkt.

Wie is Wiebe de Jager?

Wat kun je allemaal met een drone?
“De mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Je kunt er filmopnames mee maken, politie en brandweer gebruiken ze bij calamiteiten, en reddingsdiensten kunnen er drenkelingen op zee mee opsporen en ze zelfs een reddingsboei laten toewerpen. Natuurlijk gebruiken legers en terroristen ook drones. Techniek is op zichzelf nooit goed of slecht; het gaat erom wat je ermee doet.”

Wat wilde je als kind worden?
“Als kind heb ik gezegd dat ik elektricien wilde worden, of zwerver. Met dat laatste bedoelde ik waarschijnlijk: reiziger. Ik leid nu inderdaad een bestaan waarin techniek en reizen een grote rol spelen.”

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Wiebe de Jager Dronewatch Rail Away
Drone-expert Wiebe de Jager heeft inmiddels aan zeven afleveringen van 'Rail Away' meegewerkt.

Wanneer deed je je laatste schietgebedje?
“Bij opnames voor Rail Away moeten we vaak met de auto een stuk over landweggetjes rijden om bij het spoor te komen. In de Franse Jura reden we over een nogal drassig, aflopend weggetje richting spoor, om een droneshot te maken. Op de terugweg kregen de banden geen grip in de modder en dreigden we ver van de bewoonde wereld te stranden. Ik geloof dat ik toen wel een schietgebedje heb gedaan. Uiteindelijk is het toch gelukt om los te komen.”

Wat ontroert je?
“Het werk van Stichting Ambulancewens, die de laatste wens van terminale patiënten in vervulling laat gaan. Het zijn vaak eenvoudige wensen, zoals een bezoek aan het strand. Misschien nemen we het wel te vaak voor lief dat we zulke alledaagse dingen samen kunnen doen.”

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Nacht_van_Rail_Away.jpg

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“Ik vind het verhaal over Salomo’s oordeel getuigen van veel wijsheid. Het vermogen om een oordeel uit te spreken over ogenschijnlijk onverenigbare zaken is in deze tijd meer dan relevant. Je hoeft niet gelovig te zijn om waarde te kunnen hechten aan dit verhaal.”

Wat is het mooiste plekje op aarde?
“Berglandschappen stralen een bijzondere rust en sereniteit uit. Als ik een ranglijst zou maken, komen de Lungau in Oostenrijk, de Jotunheimen in Noorwegen en de Dolomieten in Italië wel heel hoog te staan.”

De Nacht van Rail Away

Omdat Rail Away 25 jaar bestaat, zendt de EO in de nacht van zaterdag 4 op zondag 5 december de Nacht van Rail Away uit. De Rail Away-nachttrein rijdt de hele nacht door! Volgers op social media gaven hun voorkeur voor een uitzending op. Zo is er een reis van veertien afleveringen ontstaan langs 25 jaar Rail Away, door onder andere Zwitserland, Kroatië en Polen. Ook zien we de allereerste aflevering uit 1996. Hier begint de rit met een klim naar een van ’s werelds hoogstgelegen stations op de berg Pikes Peak in Colorado.

Zaterdag 4 december, vanaf 23.52 uur, NPO 2

Geschreven door

Bart van Delen

--:--