Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wil je je tiener beter begrijpen? Kijk Spiderman!

Een film over volwassen worden

Spider-Man: Into the Spider-Verse gaat niet over Spider-Man. Toegegeven: er zit een half dozijn aan Spider-Man-achtige personages in de film, maar dat is slechts de buitenkant. In essentie staat het personage symbool voor volwassen worden. Inclusief alle angsten, veranderingen en verantwoordelijkheden die daarbij horen.

Deel:

Spider-Man is in het dagelijks leven tiener Peter Parker. Peter is een buitenbeentje dat na een beet van een radioactieve spin in een turbogroeispurt belandt. Ineens heeft hij superkrachten en is hij sneller en sterker dan ooit tevoren. Gedreven door een groot verantwoordelijkheidsgevoel om deze krachten voor het goede te gebruiken, neemt hij de identiteit aan van de superheld Spider-Man.
De populariteit van het personage komt door de herkenbaarheid. Peter is een doorsnee tiener wiens lichaam plotseling verandert, met alle gênante gevolgen van dien. Daarnaast probeert hij te voldoen aan de hoge verwachtingen van zijn omgeving, wat vaak niet lukt. Het enige wat Peter echt onderscheidt van de rest, is de toevallige spinnenbeet. Eigenlijk had iedereen Spider-Man kunnen zijn.

Onervaren

Spider-Man geeft daarom een boeiende kijk in de vaak gesloten belevingswereld van tieners. Geen enkele film doet dat beter dan de animatiefilm Into the Spider-Verse (Nederlandse titel: Een Nieuw Universum). Hierin is de hoofdrol niet weggelegd voor Peter, maar tiener Miles Morales. Op het moment dat Miles wordt gebeten, is Peter inmiddels een ervaren, volwassen Spider-Man. Als Peter omkomt terwijl hij de stad redt, belooft Miles zijn werk over te nemen. Maar hij is onervaren en twijfelt of hij die verantwoordelijkheid aankan.

Spider-‘Man’

Gedurende de film wordt Miles getraind door verschillende superhelden. Zonder deze en andere rolmodellen zou Miles het nooit redden. Maar al hebben ze vroeger zelf geleerd om een superheld te worden, toch begrijpen ze niet echt wat hij doormaakt. Ze hebben onrealistische verwachtingen van Miles, omdat ze verwachten dat hij precies zo wordt als zij. Terwijl Miles naast steun, ook ruimte nodig heeft om zijn eigen identiteit te ontwikkelen.
Een speciale rol is weggelegd voor Miles’ vader. Vader en zoon houden van elkaar, maar door wederzijds onbegrip verloopt het contact moeizaam. Zo wil Miles niet op het drukke schoolplein zeggen dat hij van hem houdt. Tot onvrede van zijn vader, die onderschat hoe groot de angst van een tiener is om voor schut te staan.

Later zit Miles gekneveld in zijn kamer omdat de superhelden niet willen dat hij tijdens de missie in de weg loopt. Aan de andere kant van de deur probeert zijn vader contact met hem te maken. Onterecht denkt hij dat Miles hem negeert. Praten lukt Miles niet, want hij is bang dat hij tekortschiet.

Roeping

Maar het komt goed. De daadwerkelijke stap naar volwassenheid wordt verbeeld als een letterlijke sprong in het diepe. Miles weet dat het zijn roeping is om Spider-Man te worden, maar hij weet niet of hij er klaar voor is. Pas wanneer Miles zijn eigen identiteit heeft gevonden, en het risico durft te nemen onderuit te gaan, waagt hij de sprong. Vanaf dan is Miles Spider-Man.

‘Spider-Man: Into the Spider-Verse’ is te zien op Netflix.

Geschreven door

Jort van Slooten

--:--