Ga naar submenu Ga naar zoekveld

“Wonen in een leefgemeenschap houdt me eerlijk”

Robb Ludwick begeleidt mensen met levensvragen in leefgemeenschap l’Abri

Robb Ludwick woont met zijn vrouw en vier kinderen in de leefgemeenschap l’Abri. De leefgemeenschap in het Betuwse dorpje Eck en Wiel biedt een open huis voor mensen van over de hele wereld om over hun levens- en geloofsvragen te praten. “We geloven dat God in en door ons wil werken om mensen te inspireren en herstel te laten ontdekken.” EO/Geloven stelt hem 5 vragen.

Deel:

Met een team van vijf mensen begeleidt Robb Ludwick de gasten van l’Abri in hun zoektocht. “Dat doen we door persoonlijke gesprekken, seminars en gewoon het leven in gemeenschap. Naast de inhoudelijke kant van ons werk zijn we ook verantwoordelijk voor gastvrijheid – we hebben de gasten elke dag bij ons aan tafel – en alle administratie en natuurlijk het onderhoud van onze huizen en erf. Dat vraagt veel energie. ‘Waarom hebben we hiervoor gekozen?!’, vragen we ons af en toe af. Maar het is een rijk leven en een voorrecht om zo ons leven met anderen te mogen delen en Gods hand aan het werk te zien.”
 
1. Wat vind je belangrijk om door te geven?
“Blijf je ogen en hart openhouden, want God is altijd bezig met het herstel van zijn geliefde schepping. Altijd. Vaak zien we het niet, want er is natuurlijk veel gebrokenheid in ons en om ons heen. Of misschien leggen we te veel focus op één plek in ons leven waar we zo graag iets zien gebeuren, dat we andere plekken missen waar God wel iets doet. We mogen altijd eerlijk zijn over ons verdriet en teleurstelling. Ik heb God zelfs nodig om mijn verdriet en teleurstelling te rechtvaardigen. Maar het punt is om ook nieuwsgierig te blijven. God is trouw aan zijn Woord, en Hij laat nooit los wat Zijn hand begint. Soms moeten we alleen opnieuw leren rondkijken – en dan ons aansluiten op die plekken waar Hij bezig is.”  
 
2. Wat is je drijfveer om in een woongemeenschap te wonen?
“Ik denk dat het me voornamelijk eerlijk houdt. Dat vind ik gezond en goed. Ik heb de neiging om individualistisch te willen leven en het leven in gemeenschap daagt dat uit. We kunnen ook niet alleen maar mooie woorden vertellen over het geloofsleven, want onze gasten zien ons op alle momenten – hoe we met stress omgaan, het gezinsleven, alles. Het houdt mijn geloof integer. En het geeft mij tegelijk bijzondere kansen om God zo aan het werk te zien in andere mensen. Maar natuurlijk is het ook gewoon fijn om mensen om je heen te hebben, er is altijd gezelligheid hier in l’Abri te vinden!”
 
3. Welke film zou iedereen volgens jou een keer moeten kijken?
“Da’s een moeilijke vraag voor een filmliefhebber! Er zijn zo veel…
Maar als ik moet kiezen, vind ik ‘Lars and the Real Girl’ een zeer bijzondere film. Mooi gemaakt, heel toegankelijk en een verhaal dat (zonder een christelijke film te zijn) opmerkelijk veel leent van het evangelie. Het vertelt hoe genade en gemeenschap ons vrij kunnen maken om de leugens in ons leven te erkennen en de waarheid te laten leven – net zoals Jezus bij voorbeeld Zacheüs liet zien. Echt een aanrader.”
 
4. Wat vind je de indrukwekkendste eigenschap van God?
“Zijn trouw. Als ik denk aan hoeveel aandacht en kracht het moet kosten om deze aarde en alles erop - inclusief mijn leven - te maken en in stand te houden, word ik er gewoon duizelig van. Dat is een grote liefde. Ik ben nooit blind voor wat mis is in deze wereld en zeker ook niet in mijn eigen leven. Maar ik denk dat God veel meer voor ons doet dan we soms weten. Zonder dat we er ooit om vragen of zelfs bewust ervan zijn. Dat is trouw.”
 
5. Wat neem je je steeds voor, maar lukt maar niet?
“Om meer geduld te hebben. Ik ben onrustig en kritisch van aard, en als ik niet op pas kan dat snel naar boosheid of melancholie leiden. Ik zou graag de rust van geduld kennen die ik soms in anderen zie. Maar tot nu toe moet ik tevreden zijn als God mij soms ook een ‘verloste onrust’ gunt, wat mooie creatieve kanten kan hebben. Daar ben ik dankbaar voor!” 

--:--