Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zangeres Karsu in de spotlights in 'Beste Zangers'

Donderdag, 20.35 uur, NPO 1

Deel:

Karsu Dönmez (artiestennaam: Karsu) zong als tiener voor de gasten in het restaurant van haar vader in Amsterdam. Ze kwam er met de tram, die langs het Concertgebouw reed. ‘Hier wil ik optreden,’ wist ze. In het najaar tourt ze langs Nederlandse popzalen. Daarnaast presenteert ze een kookprogramma op 24Kitchen. Een portret van de zangeres, die iedere week te zien is in het nieuwe seizoen van Beste Zangers (AVROTROS).

“We zijn een mooie, gevarieerde groep. Ook al verschillen onze stijlen en achtergronden, er blijken ook heel veel raakvlakken te zijn," merkt Karsu tijdens de muzikale ontmoetingen in Beste Zangers. "Het zijn dezelfde ervaringen in het leven die ons inspireren. Dit programma is een van de mooiste ervaringen in mijn carrière tot nu toe.”

(Tekst loopt door onder de foto.) 

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

“In mijn muziek verenig ik jazz, pop en Turkse muziek met elkaar, wat me veel voldoening geeft," zegt Karsu, die qua stijl niet zo makkelijk in een hokje past. "Maar in deze tijd hoeft dat niet meer. Het is goed om kunst – en dus ook muziek – in eerste instantie voor jezelf te maken. Mooi meegenomen dat mensen naar mijn muziek willen luisteren.”

Wie is Karsu?

• 31 jaar
• Zangeres, pianiste, componiste, tekstschrijver en presentator
• Trad al op in twintig landen, onder meer in Carnegie Hall (New York), het Amsterdams Concertgebouw en op North Sea Jazz
• Bracht in 2012 haar debuutalbum Confession uit
• Won in 2016 een Edison voor haar album Colors
• Presentator Karsu’s Kitchen (YouTube) en Karsu’s Turkse Keuken (iedere werkdag, 18.00 uur, 24Kitchen)
• Nu te zien in Beste Zangers (iedere donderdag, 20.35 uur, NPO 1)

Wat wilde je als kind worden?
“Ik wilde psycholoog worden, maar toen een muziekcarrière mogelijk bleek, ben ik daarvoor gegaan. Veel mensen kunnen daar immers alleen maar van dromen. Toen het conservatorium me afwees, werd mijn wilskracht alleen maar sterker: ‘I’ll show you!’ dacht ik. Eigenlijk geniaal dat ze me niet hebben aangenomen.”

Wat is de lekkerste filemuziek?
“Muziek waarbij je lekker mee kunt blèren en vergeet dat je in de file staat. Nummers van Tina Turner zijn daar heel geschikt voor.”

'Beste Zangers' is een van de mooiste ervaringen in mijn carrière tot nu toe

Wat was jouw laatste schietgebedje?
“Als ik in een kookprogramma iets riskants moet doen, doe ik in gedachten – of hardop – een schietgebedje. Van huis uit ben ik islamitisch opgevoed, al waren we nooit regelmatige moskeebezoekers. In het vliegtuig doe ik ook altijd een schietgebedje bij het opstijgen en landen.”

Met welke eigenschap heeft God je royaal bedeeld?
“Met empathie, waardoor ik aanvoel wat mijn publiek zal raken tijdens mijn concer- ten, en hoe ik tv-kijkers kan laten genieten van lekkere gerechten. Als iemand in mijn omgeving niet goed in zijn vel zit, merk ik dat en zet ik alles op alles om daar verbetering in te brengen.”

Wat is het beste boek ooit geschreven?
Als katten van de wereld verdwijnen van Genki Kawamura. In zijn boek krijgt een terminaal zieke jongen een aanbod van de duivel: voor elke extra dag moet hij iets uit de wereld laten verdwijnen. Deze Japanse schrijver laat zo mooi zien wat ons bestaan de moeite waard maakt en hoe dierbaar iedere dag in ons leven is.”

Beste Zangers: Karsu Dönmez

Karsu Dönmez is samen met Roel van Velzen, Joe Buck, Belle Perez, Bökkers, Anneke van Giersbergen en Alides Hidding te zien in het nieuwe seizoen van Beste Zangers. Dit jaar is het zonnige Ibiza verruild voor een sfeervolle boerderij in Zuid-Limburg, waar deze zeven artiesten elkaars nummers op geheel eigen wijze ten gehore brengen. Met Jan Smit als gastheer laten de deelnemers in Beste Zangers zien en vooral horen wat zij in huis hebben. Deze keer staat Karsu zelf in de spotlights. De Nederlandse zangeres en pianiste van Turks afkomst heeft haar eigen stijl gecreëerd: een mix van pop, jazz, klassiek en Turkse muziek. Deze veelzijdigheid is in deze aflevering zeker terug te zien. Je kunt hier de vorige afleveringen terugkijken.

Donderdag 30 september, 20.35 uur, NPO 1

Beeld: AVROTROS

Kijk 'Beste Zangers' hier terug

Geschreven door

Bart van Delen

--:--