Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hemelvaart, wat is dat ook alweer?

Hemelvaart? Wat is dat ook alweer? Alain legt het even uit zonder jargontermen: een plattere en een diepere versie…

Deel:

Kerst kennen we allemaal nog, met het baby’tje en Maria. Pasen (Jezus, kruis) ook, en anders herinnert the Passion ons er wel aan. Maar waarom zijn wij vandaag vrij, op een donderdag? Hemelvaart is met ’t jaar minder bekend, zoveel is duidelijk. Hier komt mijn poging.

Het platte verhaal

Simpel gezegd: het verhaal gaat dat Jezus uit de dood is opgestaan. Weer op aarde liep, tussen zijn vrienden. Natuurlijk is dat niet het einde van het verhaal, anders had hij hier nu nog rondgezworven. Na zijn opstanding moest Jezus dus ook weer een keer weg. Zo vertellen zijn vroege volgers ons: op een dag kwam er een wolk waarin Jezus verdween en naar de hemel opsteeg. Hemelvaart.

Het diepere verhaal

Ze zeggen dat Jezus toen naast God mocht gaan zitten, met een kroon op zijn hoofd. Daarmee werd hij het voorbeeld, de beschermheilige van iedereen die waar en wanneer dan ook onschuldig lijdt. Jezus werd immers doodgemarteld door religie en overheid, alleen maar om dingen die hij gezegd had. Maar zo wil de kerk het verhaal niet laten eindigen – nee, er is een plaats, er moet een plaats zijn, waar zo iemand geen hoon maar een troon krijgt.

Wat er nu te vieren valt

De vrienden van Jezus vieren vandaag dat hun hoofd in de wolken is. Misschien is het wel zo dat alleen mensen met hun hoofd in de wolken de dingen zien zoals zij echt zijn. Verliefden, verse ouders, dromende kinderen.

Met ons hoofd in de wolken krijgen wij een breed blikveld. Een visioen van een wereld waar onschuldigen niet meer lijden, liefde het wint, een bedelaar gekroond wordt. Zo’n visie lijkt mij goed nieuws voor onze wereld. Ik hoop dat je ’n beetje mee droomt. In de kerk of op het strand.

You may say I’m a dreamer, but I’m not the only one – I hope some day you’ll join us, and the world will be as one.

Dit blog was al eerder te lezen op 14 mei 2015

Geschreven door

Alain Verheij

--:--