Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Zelfs bij de tandarts word je nog verdoofd’

'Waar ben je bang voor?', nieuw EO-programma over angst

In deze coronatijd ontdekken we hoe weinig controle we hebben op de wereld om ons heen. Dat levert veel angst op, zegt journalist Stevo Akkerman. In de nieuwe EO-serie 'Waar ben je bang voor?' interviewt hij mensen over angst. Tussen de interviews door zijn scènes te zien waarin acteurs op geheel eigen wijze omgaan met angst.

Deel:

“Iedereen heeft bij angst nu de associatie met corona,” vertelt Stevo Akkerman. Hij bedacht het programma samen met Geert-Jan Blanken (eindredacteur bij de EO) en Dio van Maarten (regisseur). “Maar toen wij begonnen te denken over dit programma, speelde dat nog helemaal niet. Wat eraan voorafging, was een eerdere reeks interviews, zowel in Trouw als op televisie. Daarbij ging het steeds over vragen die achter het dagelijks leven liggen. Dit is een serie interviews in dezelfde geest geworden.”

Meer lezen? Dit artikel gaat over 'Jezus en onze angsten.'

Lees ook: Jezus en onze angsten
Lees ook: Jezus en onze angsten

Hoe ontstaat een programma-idee?
“In dit geval kwamen we met z’n drieën bij elkaar in een café. We ordenen dan samen onze gedachten rond een thema en zoeken mensen die we erover kunnen spreken. Het thema angst werd geloof ik door Geert-Jan op tafel gelegd. Het was iets waarvan we meteen dachten: hier moeten we wat mee.”

Waarom?
“In onze samenleving worden veel antidepressiva geslikt en er zijn heel wat mensen die te kampen hebben met angstklachten. Dat lijkt paradoxaal, omdat we in een land leven dat behoort tot de veiligste ter wereld, ook in de geschiedenis. Je kunt jezelf afvragen hoe het komt dat er dan toch zo veel angst is in onze samenleving. Het programma zoomt in op vragen als: wat is het eigenlijk en waar komt het vandaan?”

We hebben extreem veel controle; althans, dat denken we

Zijn we banger dan vroeger?
“In vroeger eeuwen maakten dood, tegenslag en lijden vanzelfsprekender deel uit van het menselijk bestaan. Het zou goed kunnen dat er toen minder angst was, omdat men wist van het noodlot. In de huidige samenleving hebben we extreem veel controle. Althans, dat denken we. Daardoor hakt het er harder in als het onheil ons treft.”

De tandarts is voor velen het meest enge wat we meemaken.
“En zelfs bij de tandarts word je nog verdoofd. Godzijdank overigens, maar je zou kunnen zeggen dat onze behoefte aan veiligheid onze angst vergroot. Als veiligheid ons belangrijkste doel is, is alles wat daarop inbreekt bedreigend. We accepteren eigenlijk niet dat er lijden is. Bij de tandarts worden we verdoofd, maar uiteindelijk ontsnapt niemand aan de dood.”

Welke antwoorden heeft ‘Waar ben je bang voor?’ opgeleverd?
“We ontmoeten vijf gesprekspartners, met verschillende levensbeschouwingen. Al deze mensen zeggen: ‘Angst heeft een functie.’ Als je geen angst hebt, zie je geen gevaar.”

Waar ben je bang voor?

Donderdagavond, 23.00 uur, NPO 2

Tekst: Lars Jacobusse
Beeld: EO

--:--