Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zij strijden in de fronlinie tegen online seksueel misbruik van kinderen

‘De beelden die wij zien, laten ons niet los’

Hoe houd je het vol om dagelijks geconfronteerd te worden met gruwelijke misdaden? Hoe kan dit kwaad effectief bestreden worden? De strijd tegen misbruik van kinderen voor het internet is allesbehalve makkelijk. Vier IJM-medewerkers in de frontlinie vertellen over hun werk.

Deel:

‘Hoe kunnen volwassenen kinderen dit aandoen?’

Dolores, hoofd nazorg IJM Manila

“Het misbruik heeft impact op alle aspecten van het leven van de kinderen, lichamelijk en geestelijk. Vaak kunnen zij niet meer thuis wonen. We vangen de kinderen op in een nazorghuis. Als het kan, zullen wij proberen de kinderen terug te brengen naar hun eigen huis. Dit vraagt om counseling, training en nazorg. We blijven de vinger aan de pols houden. Kind en familie moeten er klaar voor zijn. Voor de allerjongsten, de baby’s, is adoptie soms de enige oplossing.

Wat gebeurt er met de kinderen wanneer wij niet optreden?

Ons team verleent niet alleen nazorg aan de slachtoffers, maar ook aan hun broertjes en zusjes. Wanneer wij dit niet doen, blijven ze namelijk kwetsbaar. Iedere situatie is uniek. We kijken naar de omstandigheden, naar de nood en hoe wij vervolgens kunnen helpen.

Natuurlijk heeft dit werk impact op ons team. Het is verschrikkelijk om te zien dat zelfs baby’s worden misbruikt. Hoe kunnen volwassenen dit kinderen aandoen? Maar we moeten door met ons werk. Want wat gebeurt er met de kinderen wanneer wij niet optreden? We moeten er als team voor hen zijn. En voor elkaar.”

'Kinderen moeten worden beschermd’ Sam Inocencio, directeur IJM Filipijnen

“Misbruik van kinderen voor cyberseks is schokkend, omdat de slachtoffers zo jong en de daders vaak familieleden zijn. Alleen het feit al dat ouders hun kinderen laten misbruiken, is iets onvoorstelbaars.

Deze misdaad lossen wij niet met elkaar op door armoede te bestrijden. In de vier jaar dat wij in Pampanga mensenhandel aanpakten, is de handel in kinderen voor de seksindustrie drastisch afgenomen. Dit ondanks het feit dat er misschien nog net zoveel armoede heerst als voorheen. De oplossing is dat wetten worden gehandhaafd en misdadigers ter verantwoording worden geroepen.

Mensen gebruiken kinderen, omdat het een gemakkelijke manier is om geld te verdienen

Het misbruik vindt ook niet alleen plaats in sloppenwijken. Ook de middenklasse maakt er zich schuldig aan. The Queen of Cybersex, zoals een beruchte dader werd genoemd, woonde in een prachtig huis, voordat zij werd gearresteerd. Mensen gebruiken kinderen dus niet alleen om uit armoede te ontsnappen, maar omdat het simpelweg een gemakkelijke manier is om geld te verdienen.

De weg om misbruik van kinderen voor cyberseks aan te pakken, is effectieve wetshandhaving. Geweld moet worden aangepakt. Daders moeten worden gestraft. Kinderen worden beschermd als potentiële daders zich niet langer aan deze misdaad durven te wagen, omdat ze de kans lopen te worden gearresteerd en vastgezet worden.”

‘De beelden die wij zien, laten ons niet los’ Jim*, onderzoeker bij IJM

“De video’s en de foto’s die wij te zien krijgen, vergeet je niet. Mannen die een kind van zes verkrachten. Dat laat je niet los. Het is de ergste vorm van seksueel misbruik die je je maar kunt voorstellen. Het is goed dat wij als medewerkers van IJM zelf ook counseling krijgen.

Zelf ben ik betrokken bij reddingsoperaties. Eén van de zaken die mij altijd zal bijblijven is de zaak van Cassie. Ze was twaalf jaar toen zij werd gerekruteerd door een man genaamd Jerry. Hij deed zich voor als vriend van de familie en bood aan voor haar te zorgen. Hij verkrachtte haar en verplichtte haar vervolgens live seksshows uit te voeren voor de webcam. Ook liet Jerry buitenlanders naar Manila komen om Cassie te misbruiken. Ook de zus van Cassie werd het slachtoffer van Jerry. Toen ze zwanger raakte, werd ze het huis uitgegooid. Via een kennis van haar hoorden wij van deze misdaad. Wij zijn vervolgens op zoek gegaan naar Cassie.

Jim
Jim.

Ik nam contact op met Jerry en deed mij voor als klant. Ik heb uren met hem gezeten om zijn vertrouwen te winnen. Ik moest bewijs verzamelen. Hij bood mij meisjes aan. Een meisje van twintig en een meisje van vijftien. Op het moment dat de meisjes werden gebracht, kwam de politie binnen en werd Jerry gearresteerd.

Toen wij zijn huis binnengingen, vonden wij meer slachtoffers, onder wie Cassie en een meisje van zes. Jerry werd uiteindelijk veroordeeld tot levenslang gevangenisstraf. En Cassie… zij veranderde van slachtoffer tot overwinnaar.”

‘Wij doen dit werk met ons hart’ Politiegeneraal William Macavinta

“De overheid neemt de misdaad van cyberseks met kinderen erg serieus. Wij zijn blij met de hulp die wij van IJM krijgen om dit misbruik aan te pakken. Ik zou niet weten waar wij zouden zijn zonder IJM.

Het jongste kind dat we hebben bevrijd, was een baby van slechts drie maanden. Tachtig procent van de slachtoffers is minderjarig. Daders zijn zowel Filipino’s als buitenlanders. Zo kregen wij een tip dat een Amerikaan ons land wilde binnenkomen met als doel om kinderen te misbruiken. Toen we hem op de luchthaven oppakten, had hij een koffer met seksspeeltjes bij zich.

Het jongste kind dat we hebben bevrijd, was een baby van slechts drie maanden

Ook werken we samen met politie in het buitenland. Een voorbeeld hiervan is een zaak tegen een dader in Noorwegen. Nadat wij tips hadden gekregen over de misdaden die hij beging, hebben wij online contact met hem gelegd. Uiteraard wist hij niet dat wij van de politie waren. We wonnen zijn vertrouwen en verzamelden bewijs dat hij kinderen in De Filipijnen misbruikte. Uiteindelijk kon hij in zijn eigen land worden gearresteerd.

Veel politie-eenheden in het land doen gewoon hun werk. Wij doen het met ons hart. We komen namelijk op voor de meest kwetsbaren onder ons.”

Raise your voice! Kom ook in actie tegen online seksueel misbruik van kinderen.

Lees ook: Wat een bizarre gedachte: hun vrijheid ligt in onze handen

*Jim heet in werkelijkheid anders.

Foto’s: Nathalie van der Straten – Folkersma

--:--