Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zijn we allemaal racisten?

'EO Live' verdiept zich in oorzaken; zaterdag, 19.00 uur, NPO Radio 5

Deel:

De gewelddadige dood van George Floyd in Minneapolis schokte de VS. De verontwaardiging breidde zich als een olievlek uit en leidde in verschillende landen tot demonstraties tegen racisme. Het radiomagazine EO Live verdiept zich in racisme. Is het iets van een klein groepje of zit het in ons allemaal? En wat is de rol van de kerk?

De zwarte Amerikaan George overleed nadat een politieagent minutenlang zijn knie op zijn nek drukte. Ook nadat George aangaf geen adem meer te kunnen halen stopte de agent niet. Voor velen in de VS het teken van racisme: zwarte Amerikanen hebben meer te maken met de politie – en laten daarbij ook eerder het leven – dan witte Amerikanen. Al snel volgden analyses over de gesegregeerde Amerikaanse samenleving en het schijnbaar onuitroeibare probleem van racisme. Maar ook in Nederland is racisme een probleem, erkende premier Mark Rutte deze week.

'Behoefte aan wij en zij'

En dat is niet het probleem van een kleine groep, racisme zit misschien nog wel in ons allemaal. Psychiater Steven Pont werkte in 2013 mee aan Het Grote Racisme Experiment van BNN en vertelde toen dit bij EO-programma Dit is de Dag: “We hebben allemaal behoefte aan een wij-groep en een zij-groep, dat zit in de menselijke geest."

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Steven Pont: zijn we allemaal racisten
Psychiater Steven Pont: "We hebben allemaal behoefte aan een wij-groep en een zij-groep.". Credits: Shutterstock.

"We hebben allemaal onze wij," zegt Steven Pont. "Onze familie, gezin of de straat. Je ergens beter in voelen is echter de volgende stap. Natuurlijk zijn er verschillen, maar wij kunnen die verschillen bijna niet opmerken zonder daar een labeltje ‘beter’ of ‘slechter’ op te plakken.”

Lees ook: Donderpreek over racisme
Lees ook: Donderpreek over racisme

De Tilburgse voorganger Rocco Rausch vindt dat de kerk zich duidelijker uit moeten spreken, schreef hij op CIP.nl. “De Kerk in Nederland was stil. Ze zweeg. Wanneer komen we tot de ontdekking dat God ons een kans geeft om de vernieuwing te zijn waar de wereld op hoopt? Dan kunnen we -juist nu- niet zwijgen. Dan moeten we spreken over de boodschap van Pinksteren als het feest van de geboorte van de Kerk. Een inclusief volk. Het Lichaam van Christus, opgebouwd uit alle rassen, kleuren en talen rondom één en dezelfde Messias: Jezus Christus onze Heer. En, zoals Paulus zo treffend zegt: Als één lid lijdt, … dan lijden we allemaal (1 Korintiërs 12: 25).”

'EO Live' over racisme

Zit racisme in ons en welke rol kan de kerk spelen bij de bestrijding ervan? Presentator Yvonne Sprunken vraagt het psychiater Steven Pont en voorganger Rocco Rausch in EO Live. Luister het gesprek hier terug. 

Zaterdag 6 juni, 19.00 uur, NPO Radio 5.

Beeld: Shutterstock

--:--