Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo simpel is het om te bidden: zeg gewoon help, dank of wow!

Help, dank en wow: dat zijn de enige woorden die je nodig hebt als je wilt bidden, zegt de Amerikaanse schrijfster Anne Lamott. Ze legt uit waarom.

Deel:

Om bij het begin te beginnen: bidden, wat is dat eigenlijk? Anne Lamott omschrijft het in haar boek ‘Help, Dank, Wow’ als ‘een lijntje tussen iemands hart en God’. Het is heel privé. Geen monoloog, maar een dialoog die je in jezelf voert, met iets dat hoger is dan jij. Met God, of als je daar moeite mee hebt, met het Goede.

Daarbij is eerlijkheid heel belangrijk: God houdt daarvan. Anne gelooft dat je dichter bij God bent wanneer je de waarheid spreekt. “Stel je vertelde me dat je tegen God had gezegd: ‘Het is een bak ellende allemaal en ik heb geen idee of U bestaat, maar ik zou wel wat hulp kunnen gebruiken.’ Dan zouden de tranen me in de ogen springen omdat je de moed opgebracht hebt om de werkelijkheid onder ogen te zien.”

Help

Je spreekt deze woorden uit, je bidt, in de hoop gevonden te worden door het licht in je duisternis. Omdat je soms met een mond vol tanden staat als je wordt geconfronteerd met al het lijden en het verdriet in deze wereld. Omdat je je zwak en machteloos voelt. Het enige wat je dan hoeft te bidden is ‘Help’. Om hulp voor die zieke vriendin, of voor jezelf, of voor je medemens in nood. En als je dat doet, zegt Anne, dan zul je merken dat je hoop houdt.

Dank

‘Dank’ is het tweede woordje dat je volgens Anne nodig hebt als je wilt bidden. Je kunt voor heel veel dingen dankbaar zijn: voor mensen om je heen, voor een goede dag, voor een lekkere maaltijd. Gewone dingen waar je blij van wordt. Maar je kunt het ook uitspreken als zucht van verlichting: omdat een spannende uitslag goed is, of dat je ternauwernood ontsnapte aan een auto. Je zult merken dat wanneer je deze dankbaarheid gaat uitspreken naar God het gaat doorwerken in je gedrag. En volgens Anne zorgt dat er bijna altijd voor dat je anderen gaat helpen. ‘Je ademt dankbaarheid in en je ademt het ook uit.’

Wow

Het derde gebed is het woord wow! Het woord dat je uitspreekt als je onder de indruk bent, als iets je totaal overweldigt en op een positieve manier van je stuk brengt. Je kunt het zeggen als je sprakeloos bent van verwondering: over de natuur, een kunstwerk, een schitterend boek, wonderschone muziek. “Verwondering beneemt ons de adem - daarom noemen we haar adembenemend – en maakt ruimte voor frisse lucht”, schrijft ze. Het is het moment waarop je openstaat voor datgene wat God geeft.

Help, dank, wow: dat zijn de enige woorden die je nodig hebt als gereedschap voor je gebed. En dan kun je er ook nog ‘amen’ achteraan zeggen. Dat doen gelovigen al duizenden jaren. Het betekent: ‘zo is het’ of ‘vast en zeker’. Wanneer je dat achter je korte gebed plakt, spreek je een wens uit: laat het zo gebeuren.
Zo simpel is bidden.  

--:--