Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo (ver)koop jij als de beste op de rommelmarkt op Koningsdag

‘Tip 2: Bedenk van tevoren wat je juist wel en wat je niet wil/mag kopen’

Rondstruinen op een drukke rommelmarkt, speuren tussen de kraampjes en met een flinke buit weer naar huis; koningsdag is een feestje als je weet hoe je goed moet zoeken tussen alle kraampjes. Heb je juist te veel spullen in huis? Dan is het heerlijk om na een drukke verkoopdag met een lege auto en een rammelend bakje vol geld de kofferbak weer dicht te gooien. Dit zijn de beste tips om van jou de koning(in) van de rommelmarkt te maken.

Deel:

Een rommelmarkt doet de eigen naam eer aan, want er is genoeg rommel te vinden. En hoe verleidelijk het soms ook is om met leuke ‘troep’ naar huis te gaan, je wil geen rommelmarkt in je eigen woonkamer. Daarom is het tijd om te beginnen aan de edele kunst van het rommelmarkten, de beste stappen die van jou geen dummie, maar een expert maken.

De beste kooptips voor de rommelmarkt

Tip 1: Pin een vast bedrag dat je mag uitgeven. En de echte expert pint dan geen briefje van vijftig, maar bijvoorbeeld kleinere briefjes van tien. Dat is makkelijker wisselen!

Tip 2: Bedenk van tevoren wat je juist wel en wat je niet wil/mag kopen. Dus wel: een mooi dienblad dat je al heel lang zoekt. Niet: nog meer mokken voor je mokken-verzameling. Koop geen dingen die je al hebt. Jij laat je niet verleiden door de lage prijs, maar gaat recht op je doel af.

Tip 3: Trek voldoende tijd uit voor een grote rommelmarkt en neem ook de tijd om bij ieder kraampje te kijken. Echte parels zitten soms juist verstopt. Koop vervolgens alleen de dingen die er echt nog mooi uitzien en van kwaliteit zijn. Dus niet: een oud shirtje omdat de print zo grappig is. Dus wel: een stevige, nog mooie spijkerjas.

Tip 4: Zeg de verkoper vriendelijk gedag en durf vervolgens te onderhandelen over de prijs. Blijf altijd vriendelijk en maak een keer een grapje. Je zou zelf toch ook liever korting geven aan iemand die je aardig vindt?

Verkooptips voor koningsdag

Jij wil geen spullen kopen, jij wil er juist vanaf! Oud speelgoed van de kinderen, oud spul na een verhuizing of een flinke dag uitmesten op de zolder, het heeft jou een volgeladen auto aan spullen bezorgd. In plaats van dit naar de stort of de kringloop te brengen, zou je er zelf ook nog een leuk zakcentje aan kunnen verdienen. Met deze stappen haal jij de échte verkoper in jezelf naar boven.

Tip 1: Een goede voorbereiding is het halve werk, beter goed gestolen dan slecht verzonnen: afgezaagde uitspraken, maar daardoor niet minder waar. Ga eens opletten in de winkel: wat voor aanbiedingen en verkooptrucs gebruiken ze daar? Struin zelf ook door een rommelmarkt en kijk trucjes af van mensen die veel verkopen. Of stap eens op een rasverkoper af en vraag om tips!

Tip 2: Zoek eerst zelf de boel vast uit. Als er te veel echte troep ligt, haken mensen sneller af. Plak ook een prijsje op je spullen of verdeel je spullen in prijscategorieën. Zo hoef je niet elke keer te vertellen hoe duur iets is.

Tip 3: Voor deze stap heb je wel wat ‘fingerspitzengefühl’ nodig. Je moet je spullen namelijk niet te duur maken, maar wel goed weten wat ze waard zijn. Vintage is heel hip, dus daar kun je nu best wat meer voor vragen. Zoek ook eens na wat die oude platencollectie nu ongeveer waard is. Een oud stuk speelgoed, hoeveel emotionele waarde ook, moet je vooral lekker goedkoop houden.

Tip 4: Ook als verkoper doet het je goed om een praatje te maken bij de mensen die naar jouw spullen turen. Vraag bijvoorbeeld of ze toevallig nog ergens naar op zoek zijn, of vraag of ze al mooie schatten hebben gevonden. Durf vervolgens ook een beetje te onderhandelen over de prijs, maar onthoud bij waardevolle spullen altijd je minimum.

De beste tip voor de matjesmarkt

Of je nu lekker aan het kopen bent, of juist een zakcentje wil verdienen, uiteindelijk is de rommelmarkt ook vooral een gezellige plek waar je lekker kunt kletsen en rondstruinen. Nu jij ook een expert bent geworden, is er nog maar één tip die je niet mag vergeten: voordat je het weet word je misschien wel erg hebberig van die kleine prijsjes of dat gerinkel van geld in je kistje. Probeer je daarom niet te veel mee te laten slepen in de gekte en geniet vooral van een gezellig dagje of middagje uit!

Fotografie: Studio Lin maakt
Beeld en kledingstyling: Linda Roelofs
Haarstyling & visagie: Gwendy Rooze
Model: Daphne Loeff
Productie en styling: Esther Somnaikubun 

Geschreven door

Eva Celine Prins

--:--