Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe vier je de veertigdagentijd met kinderen?

5 tips om samen naar Pasen toe te leven

Over twee weken begint de veertigdagentijd, een periode waarin veel christenen vasten en zich bezinnen in de aanloop naar Pasen. Hoe kun je deze tijd op een mooie manier beleven met je kinderen? Van kijktafels tot dagboeken: hier zetten we de vijf beste tips op een rijtje.

Deel:

Wat is de veertigdagentijd?

De veertigdagentijd (ook wel vastentijd of lijdenstijd genoemd) is voor veel christenen een voorbereidingstijd op Pasen, het belangrijkste christelijke feest van het christendom. In deze periode vasten ze vaak door bijvoorbeeld niet te snoepen, geen alcohol te drinken of veertig dagen geen social media te gebruiken.
De veertigdagentijd begint in 2023 op Aswoensdag 22 februari en eindigt een dag voor Pasen. Eigenlijk zijn dat 46 dagen, maar de zondagen tellen niet mee: die zijn een feestdag en dan hoef je niet te vasten.

Paasslinger

Veertig dagen is lang voor de allerjongste jonge kinderen. De paasslinger van De Wonderwolk focust daarom op de week voor Pasen (ook wel ‘Goede Week’, ‘Stille week’ of ‘Lijdensweek’ genoemd). Draai samen met je kind iedere dag een kaartje om en lees zo stap voor stap het paasverhaal.

De zeven kaarten met eenvoudige plaatjes en korte tekstjes beginnen bij het laatste avondmaal en eindigen bij Jezus’ opstanding. Hang de kaarten achterstevoren aan een lijn of kralenslinger, die je bij de kaartjes kunt bestellen. Begin elke dag weer bij het eerste kaartje en ontdek samen hoe het verhaal zich verder ontvouwt. En met Pasen kun je je kind de kaartjes nog eens in de goede volgorde laten leggen: dan zie je meteen of het verhaal goed is overgekomen.

  • Voor peuters en kleuters
  • Prijs: afhankelijk van de grootte van de kaarten en wel of geen kralenslinger tussen € 8,95 en € 15,95

Veertig dagen samen danken

Elke dag danken: een mooie gezamenlijke gezinsuitdaging voor de veertigdagentijd! De kaartjes met suggesties van De Wonderwolk kunnen daarbij helpen: dank bijvoorbeeld voor de zon, vriendjes, de speeltuin en andere herkenbare afbeeldingen uit het dagelijks leven. Koop een mooie paastak en hang hier dagelijks een kaartje in. Tegen de tijd dat Pasen aanbreekt, is het een feestelijk gezicht.

Bij het pakketje zit ook een minischildersezel met een canvasdoekje. Hierop kan je kind een dankschilderij maken. Het schildersdoek is misschien wel wat te klein voor de motoriek van een peuter, maar de feestpret zal daar vast niet minder om zijn.

  • Voor peuters en kleuters
  • Prijs: € 17,50
Veertigdagentijd met kinderen dankkalender
Hang tijdens de veertigdagentijd elke dag een dankkaartje aan de paastak.

Wie is Jezus?

Een timmerman, een profeet, een bedrieger… of de Messias? Wie is Jezus toch? In veel Bijbelverhalen zijn de mensen rondom Jezus in verwarring. Daarom ga je samen met deze Bijbelse figuren op zoek naar antwoorden in het veertigdagenproject Wie? Wat? Waar!.

Het toegankelijke boekje onthult wekelijks een glimp van Jezus. Zo open je elke zondag een luik van de veertigdagenposter. Daarna lees je het bijbehorende Bijbelverhaal vanuit het perspectief van (fictieve) mensen om Jezus heen, levendig herverteld door kinderboekenschrijfster Corien Oranje. En met de wie-wat-waarvragen ontdek je steeds meer wie Jezus is. Uiteindelijk krijgen de kleurrijke illustraties van het kerkraam een diepere betekenis in de Goede Week, als het boekje van een wekelijks tempo overgaat naar een dagelijks verhaal met puzzels en opdrachten.

Illustratie veertigdagenboekje Wie is Jezus
Illustratie uit het veertigdagenboekje 'Wie? Wat? Waar!'.

Samen onderweg naar Pasen

Wie is Judas in Da Vinci’s schilderij van het laatste avondmaal? En waarom staat er vaak een haan bovenop een kerk? Het dagboek Samen onderweg naar Pasen voor de iets oudere kinderen in de basisschoolleeftijd daagt jou en je gezin uit om op onderzoek uit te gaan. Zo lees je ook regelmatig profetieën uit het Oude Testament die vooruitwijzen op Jezus’ komst. En achterin het boek vind je vijf grote puzzelstukken – voor elke week één – die de weg naar Pasen uitbeelden. Elke dag kleur je een gedeelte van de weg in een symbolische kleur die past bij het verhaal van die dag.

Het dagboek bevat korte tekstjes met gespreksvragen, Bijbelteksten, weetjes en creatieve opdrachten. Voor zondag geeft het boek suggesties voor een uitgebreidere ‘viering’. De eerste zondag bereiden jullie samen met Petrus en Johannes de Pascha-maaltijd voor. Al ruim vóór Goede Vrijdag – op dag 28 – herdenk je de kruisiging. Daarna nemen de schrijvers van het boek ruim de tijd om op te bouwen naar Jezus’ opstanding.

  • Voor kinderen in de basisschoolleeftijd (bovenbouw).
  • Prijs: € 12,99

Kijktafels

Onder het mom van ‘een beeld zegt meer dan duizend woorden’ bedacht docent Johanne Looijen-de Rijke drie kijktafels voor EO-magazine Visie. Om de veertigdagentijd meer tot de verbeelding van kinderen te laten spreken, oppert ze bijvoorbeeld om alles wat je die periode even niet wilt doen op een tafel te leggen. Denk aan een chocoladereep, een mobiel, of een flesje bier. Zo breng je een abstract begrip als vasten op een creatieve en tastbare manier in beeld.

  • Voor alle leeftijden: pas de kijktafel aan op het niveau van je kind.
Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

Geschreven door

Arianne Ramaker

--:--