Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Zonnebrandcrème is de beste antirimpelcrème'

Voor iedere huid bestaan weer andere ‘juiste’ huidverzorgingsproducten. Heb je een vette huid? Voelt je huid droog en trekkerig? Of misschien heb je wel pigmentvlekken? Dr. Jetske Ultee is onderzoekarts in de cosmetische dermatologie en ontkracht, en bewijst, een aantal stellingen over huidcrèmes.

Deel:

Stelling 1: Iedere huid heeft huidcrème nodig

WAAR

Je huid is je ‘eerste verdedigingslinie’ naar de buitenwereld. Een gezonde huid zorgt ervoor dat bacteriën, virussen en andere ziekmakers niet zomaar naar binnen kunnen dringen. Het is dus belangrijk je huid in goede conditie te houden. Dat kan van binnenuit, met goede voeding en leefstijl. Maar ook met goede huidverzorgingsproducten. Een (beschermende) huidcrème is dan ook geen overbodige luxe. 

Stelling 2: Duurdere crèmes doen meer en zijn beter voor je huid

NIET WAAR

Dr. Jetske Ultee
Dr. Jetske Ultee.

Een duur product is geen garantie voor een werkzaam product. Sterker nog: crèmes met prijskaartjes van 100 euro en meer moet je eigenlijk wantrouwen. Geen enkele combinatie van werkzame ingrediënten maakt je product zo duur. Zelfs niet als het product hoge concentraties van werkzame ingrediënten bevat (en dit is helaas zelden het geval…). Omgekeerd kun je van een huidcrème van een paar euro eigenlijk niet al te veel verwachten. Zo’n product zal voornamelijk uit water en olie zijn opgebouwd. Er zal maar een minimum aan actieve ingrediënten inzitten" (in dit artikel bespreekt dr. Ultee  wat nu een goede crème kost).

“Als hydratatie je enige doel is, dan hoef je niet diep in de buidel te tasten. Ik heb ooit voor het programma de Rekenkamer globaal berekend wat de bodemprijs zou moeten zijn van een simpele hydraterende huidcrème. De ingrediënten die ik hiervoor aanschafte, kostten mij zo’n 1.33 euro voor 50ml. Natuurlijk komen daar dan normaal gesproken nog de kosten voor de verpakking, het transport, de marketing, etc. bij. In principe zou je dan voor vijf euro al klaar kunnen zijn." De prijs zal echter een stukje hoger uitvallen dan die vijf euro. Dit komt door goede werkzame ingrediënten, goede verpakkingen waarin die actieve stoffen behouden blijven, onderzoek, etc.

Stelling 3: Er zijn ingrediënten die rimpels kunnen verminderen

WAAR 

sunscreen

Een zonnefilter is de beste kandidaat om rimpels tegen te gaan. Uv-A-straling is het gehele jaar door aanwezig. Deze gaat ook gedeeltelijk door wolken en glas. Het gebruik van een goed zonnebrandproduct dat tegen zowel uv-A als uv-B beschermt, is daarom geen overbodige luxe. 
Uit onderzoek blijkt dat het dagelijks gebruik van een SPF 30 niet alleen rimpels kan tegenhouden. Ook bestaande tekenen van huidveroudering kan hierdoor verminderen. Dat kan al reden genoeg zijn om elke dag te smeren… 

Vitamine C werkt onder meer als antioxidant. (Een antioxidant is een stof die het lichaam beschermt tegen vrije radicalen). Ook helpt vitamine C bij de aanmaak van collageen en zorgt ervoor dat je huid zijn stevigheid houdt. Verder werkt vitamine C tegen pigmentvlekken.

Vitamine A (waarvan verschillende vormen bestaan en waarvan de verzamelnaam ‘retinoïden’ is) stimuleert de deling van de huidcellen. Daarnaast stimuleert het de productie van collageen en voorkomt tegelijkertijd de afbraak van deze bouwstof van de huid. De dermis (de lederhuid die onder de opperhuid ligt) wordt hierdoor dikker en steviger en rimpels worden minder zichtbaar. 

Hydraterende ingrediënten (zoals hyaluronzuur en glycerine, maar ook siliconen en niacinamide) kunnen tijdelijk rimpels verminderen door vocht aan te trekken/vast te houden.  

Stelling 4: Q10 is perfect voor een rijpere huid

NIET HELEMAAL WAAR 

Ik kan in het algemeen zeggen dat Q10 een antioxidant is dat beschermt tegen schadelijke vrije radicalen. Maar vaak wordt in cosmetica een (te) laag percentage gebruikt om echt werkzaam te zijn voor de huid. Ook omdat dit ingrediënt een heel vreemde kleur geeft aan je product (de stof is namelijk fel rood/oranje van kleur).

Stelling 5: Als je een fijne crème hebt gevonden, kan je die je hele leven gebruiken

NIET WAAR

Huidcrème

De behoefte van je huid bepaalt uiteindelijk de keuze van je verzorging. En die behoefte kan door de jaren heen veranderen. Persoonlijke omstandigheden (stress, gezondheid) hormonale veranderingen of weersomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat je huid (tijdelijk) verandert. Zo kan je huid in de winter misschien een voller product gebruiken dan in de zomer. Ook kan je tijdelijk meer behoefte hebben aan hydraterende stoffen of juist herstellende ingrediënten. Naarmate je ouder wordt, wordt de huid vaak droger. 


Lees meer over huidverzorging op dr. Jetske Ultee's blog.

--:--