Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zou jij de Messias herkennen?

Blog van Tijs van den Brink

Stel dat er nu, ergens op de Golanhoogvlakte bijvoorbeeld, een jongeman zou opstaan die een paar honderd ongewapende moslims meenam naar de grens met Israël. En dat die man – nadat hij is gearresteerd en verhoord – plotseling verdwijnt en even later opduikt in Amerika. Zou u dan denken dat Jezus is teruggekeerd?

Deel:

Het is geen scenario dat ik heb bedacht. Het komt van de makers van de nieuwe serie Messiah, die sinds 1 januari op Netflix te zien is. In Amerika voorkomt deze jongeman even later dat een meisje omkomt tijdens een tornado. Diezelfde tornado legt wel een compleet dorp in puin, met uitzondering van de plaatselijke kerk. Die staat fier overeind. Rond de kerk verzamelt zich een grote groep groupies – of, zo u wilt discipelen – die deze messias even later volgen naar Washington.

De rest van het verhaal ga ik u niet vertellen; als het u interesseert, moet u maar gewoon kijken. Bovendien zijn wij thuis nog niet klaar met de serie, dus ik weet nog niet hoe het afloopt.

Ik merk dat de serie me fascineert. Hoe zou het eruitzien als Jezus in deze tijd rondliep op aarde? Zouden we Hem herkennen als de Messias? Zou ik achter Hem aangaan, zoals veel mensen in deze serie? Ik denk het eerlijk gezegd niet. Zijn volgelingen in deze serie deden me denken aan twee Amerikanen waar ik onlangs over schreef. Ze zijn heel vriendelijk, bepaald niet gestoord – maar wel een beetje vreemd...

De Netflixserie maakt me wat milder over farizeeërs, wetgeleerden en andere tijdgenoten van Jezus die Hem niet zo goed konden plaatsen. In Messiah slaat de hoofdpersoon flink wat wazige teksten uit – op het irritante af. Maar zou dat voor de hoorders van Jezus’ teksten in die tijd ook niet gegolden kunnen hebben? Voor ons zijn Zijn woorden heel vertrouwd, maar dat was toen wellicht anders.

Dat wij Jezus inmiddels herkennen als de Messias, is achteraf makkelijk praten. Veel generaties (en het Nieuwe Testament) gingen ons voor. Ik kan me voorstellen dat die farizeeërs van toen nu zouden zeggen: “Ja, 2000 jaar later zouden wij het ook wel snappen!”

Ik ben blij dat ik niet de eerste ben die moet uitvinden of een messias de echte Messias is.

Beeld: Netflix

Geschreven door

Tijs van den Brink

--:--