Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Is jouw relatie nog te redden? Zo versterk en verbeter je jouw liefdesrelatie

Elke relatie heeft z’n pieken en dalen. Maar wat als de dalen wel heel erg de overhand krijgen? Trek je dan de stekker eruit, of vecht je voor elkaar? Met deze handvatten versterk en verbeter je jouw liefdesrelatie.

Na de zoveelste knallende ruzie of juist het aanhoudende zwijgen tussen jullie twee, zou je misschien het liefst de handdoek in de ring willen gooien. Maar misschien is jullie relatie nog te herstellen. We geven manieren die je daarbij kunnen helpen. Zie onderstaande tips niet in volgorde van belangrijkheid: in therapie gaan (tip 9) kan juist de eerste stap zijn op weg naar herstel. En bedenk: het is nooit te laat.

Bestel nu de relatiespecial 'Ondersteboven', inclusief online training!

Meer verdiepende artikelen over liefde en relaties?

Bestel nu de relatiespecial 'Ondersteboven', inclusief online training!

Lees meer over liefde & relaties in 'Ondersteboven' - mét bijbehorende videotraining door relatietherapeute Julie Sharon - en ontdek allerlei artikelen en oefeningen waarmee je je liefdesrelatie bruisend en vitaal houdt.

Tips die kunnen helpen om je relatie te verbeteren

1. Zorg goed voor jezelf

‘Zet eerst je eigen zuurstofmasker op voordat je anderen helpt’, zo klinkt het altijd tijdens de veiligheidsinstructie in het vliegtuig. En die analogie gaat ook op binnen een huwelijk, stelt psycholoog Nicole Saunders in de Huffington Post. Oftewel: zorg eerst goed voor jezelf, om uiteindelijk je relatie te verbeteren. “Als je niet tevreden bent met je lichaam, continu je persoonlijke ambities aan de kant zet en je mentale welzijn negeert, is het moeilijk om ‘je beste zelf’ in de relatie te zijn”, zegt Saunders. Door elke dag tijd voor jezelf te hebben neemt je zelfvertrouwen, positieve kijk en geluksgevoel toe – en dit werkt door in de dynamiek van je relatie.

In dat kader is het ook goed om na te gaan wat je verlangt in een relatie. Wat zijn jouw verwachtingen en behoeften? Door duidelijkheid te krijgen over je eigen gevoelens, kun je beter communiceren en begrijpen wat je nodig hebt om gelukkig te zijn in een relatie.

2. Communiceer (op een goede manier)

Ga je compleet door het lint als je partner de keuken niet heeft opgeruimd? Misschien heeft dat te maken met een diepere pijn. Dat je denkt dat de ander niets voor je overheeft, bijvoorbeeld. Als je dat niet duidelijk maakt, kan de ander niet weten dat je daarmee zit. Daar ben je zelf verantwoordelijk voor.

Maar hoe maak je jouw gevoel duidelijk zonder de ander te kwetsen? Therapeuten Anneke en Cora geven tips voor goede communicatie in je relatie, bijvoorbeeld door in de ik-vorm te spreken.

Communicatie in je relatie? Dit is hoe je het aanpakt

Lees meer over

Communicatie in je relatie? Dit is hoe je het aanpakt

3. Blijf praten

Praat niet alleen over wat je dwarszit – wees ook op de hoogte van elkaars gedachten over allerlei onderwerpen. Op die manier leer je de binnenwereld van je partner steeds beter te begrijpen, en hij of zij die van jou. Volgens Amerikaanse therapeut John Gottman zijn er acht onderwerpen waar je regelmatig van gedachten over moet wisselen om de relatie levendig te houden, vertelt hij tegen Flow. Die onderwerpen zijn vertrouwen, conflicten, seks, geld, familie, plezier, innerlijke groei en dromen.

Gottman tipt om als het kan eens per week een afspraak te maken om bij te praten. “Die vaste plek op de kalender heeft prioriteit boven alle andere verplichtingen.”

4. Breng tijd samen door

Door de drukte van alledag – en al helemaal als er ook emotionele afstand tussen jullie is, na bijvoorbeeld een ruzie – kun je elkaar makkelijk ontlopen. Maar dit zorgt er waarschijnlijk voor dat jullie alleen maar meer uit elkaar groeien. Probeer in plaats daarvan tijd samen te blijven doorbrengen. Buiten de deur eten, naar een concert of de bioscoop gaan, een strandwandeling maken: het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Als je dan ook nog weet te praten over wat je bezighoudt, kan dit de emotionele band versterken.

Buiten de deur eten, naar de bioscoop gaan: het hoeft niet ingewikkeld te zijn

5. Niet vergelijken

Door online media kunnen we met mensen van de hele wereld meekijken hoe zíj dingen aanpakken. Het ene stel toert lachend op een scooter door Thailand, het andere lijkt hun gezin wel heel goed op orde te hebben en kan dan ook nog maandelijks een nachtje weg. Om moedeloos van te worden, want jullie gaan nóóit de hort op – waar haal je überhaupt de energie en tijd vandaan?

Jezelf vergelijken is (meestal) funest voor je zelfbeeld, en dat geldt evengoed voor relaties. Focus niet te veel op hoe anderen het doen. Je weet immers niet hoe het al die geweldige stellen in het echt vergaat: misschien hebben ze wel heftige problemen. Maak in plaats daarvan werk van je eigen relatie en hoe je die het liefste ziet. En die Thailandtrip van dat ‘Instaperfect’ koppel kun je juist als inspiratie zien.

6. Accepteer hoe de ander is

“Het allerbelangrijkste in een huwelijk is dat je de ander werkelijk respecteert in zijn eigenheid”, vertelt trouwambtenaar Corine aan Eva. Daarmee bedoelt ze dat je iemand neemt zoals hij is, met al zijn plus- en minpunten. “De hele mikmak. Natuurlijk mag je wel rekening houden met de ander. Als je slordig bent, kun je daar op letten. Maar als je dan weleens iets laat rondslingeren, mag die ruimte er dan ook zijn? Dat je je thuis mag voelen bij de ander en gewaardeerd wordt om wie jij bent. Zo probeer je samen een team te zijn.”

Daarbij helpt het om te bedenken dat niemand perfect is, en geen relatie perfect is. Volgens psychiater Dirk de Wachter is de essentie van duurzame liefde: de ander niet willen veranderen, maar aanvaarden zoals hij of zij is.

Hoe ga je om met conflicten in een relatie?

Lees meer over

Hoe ga je om met conflicten in een relatie?

7. Ga een tijdje uit elkaar

Vaak loopt een ‘time-out’ uit tot een definitieve breuk, maar het kan ook juist goed zijn voor je relatie. Voor Matté en Marleen was een adempauze in de relatie hun redding. Hun relatietherapeut ontdekte dat ze niet bij hun eigen gevoelens konden komen zolang ze bij elkaar waren – dus stelde voor dat ze tijdelijk uit elkaar zouden gaan. Ergens anders wonen en geen contact met elkaar hebben, voor zes weken lang.

Ze vertelden erover in de EO-podcast ‘Hart tegen hart’, waarin presentator Bert van Leeuwen in iedere aflevering praat met een stel dat ondanks dieptepunten in hun relatie (zoals vreemdgaan, verslaving of ongewenste kinderloosheid) toch samen verdergaan.

8. Praat met anderen

“Stap af van het idee dat je partner al jouw behoeften moet vervullen”, stelt relatiecoach en seksuoloog Vanessa Muyldermans. Houd je bijvoorbeeld van kletsen, maar je partner niet, dan kun je die behoefte ook vervullen door met vrienden af te spreken – “en raakt je partner niet overbelast”, aldus Muyldermans. “Je hoeft niet alles samen te doen en je hoeft ook niet allebei alles even graag te doen.”

Je hoeft niet alles samen te doen en je hoeft ook niet allebei alles even graag te doen

Vanessa Muyldermans

Ook kunnen vrienden een fijne uitlaatklep zijn, je een spiegel voorhouden of raad geven als je er zelf niet uitkomt. Bedenk wel dat vrienden je maar tot op zekere hoogte kunnen helpen. Heb je echt serieuze relatieproblemen, schakel dan hulp in van een professional.

9. Ga in therapie

Soms is het inschakelen van een professionele therapeut de beste manier om een relatie te redden. Hij of zij kan je helpen bij het identificeren van onderliggende problemen en gereedschappen bieden om communicatie tussen jullie te verbeteren. Wacht dus niet te lang als het niet meer werkt tussen jullie.

Wanneer is je relatie niet meer te redden?

Wanneer het echt einde verhaal is, verschilt natuurlijk per koppel. De Amerikaanse therapeut John Gottman antwoordt in een interview met Flow op deze vraag: “Als de liefde in onverschilligheid is veranderd. Als er geen genegenheid en respect meer voor de ander is. Ook elke vorm van geweld is een teken dat het mis is. Daarmee bedoel ik ook dat je de ander voortdurend wilt controleren en domineren.”

Gottman kwam erachter dat relaties van gelukkige stellen een aantal dingen gemeen hebben, waarover hij een boek schreef. Ontdek de 7 kenmerken van een goede relatie.

Meer lezen over relaties? In de relatiespecial 'Ondersteboven' lees je alles over liefde en relaties en ontdek allerlei artikelen en oefeningen waarmee je je liefdesrelatie bruisend en vitaal houdt. Bestel 'Ondersteboven' hier.

Tekst: Eline van Lindenberg
Beeld: Shutterstock