#36 - Yom Hashoa en de derde generatie
Yom Hashoa is de joodse dag ter herinnering aan de Sjoa en het heldendom. Op deze dag kwamen in 1943 de Joden in het getto van Warschau in opstand tegen de nazi's. Deze dag valt dit jaar op 23 en 24 april. Bart Wallet en Natascha van Weezel gaan in op de geschiedenis en betekenis van deze herdenking. Yom Hashoa zoekt de verbinding met de volgende generaties. Natascha van Weezel vertelt wat het betekent om tot de derde generatie overlevers te behoren.
·47 min#35 - Islam en Jodendom
De relatie tussen joden en moslims gaat terug tot het begin van de Islam. Bart Wallet vertelt aan Natascha van Weezel over de historische en theologische ontwikkelingen in deze relatie. In welke mate grijpt de islam terug op het joodse geloof? Hoe is de relatie tussen moslims en joden door de eeuwen heen? En hoe ziet de relatie er nu uit? Wat zijn de ervaringen van Natascha van Weezel na 7 oktober? Verandert de relatie tussen moslims en joden in Nederland door wat er in Israël gebeurt?
·55 min#34 - Gemengde relaties
Hoe werkt dat precies in het jodendom als je een niet-joodse partner hebt? En hoe zit het met relaties als de echtelieden bij een verschillende stroming in het jodendom horen? Natascha van Weezel en Bart Wallet gaan hierover in gesprek met elkaar. Wat zijn de do’s en dont’s bij relaties waar één van de twee joods is?
·36 min#33 - Joods in Oekraïne – na 1945
Bart Wallet en Natascha van Weezel vervolgen het gesprek over de joodse geschiedenis van Oekraïne. Dit keer staat de periode na de Tweede Wereldoorlog centraal. Wat waren de uitdagingen voor Oekraïne na 1945? Hoe pakte de onafhankelijkheid uit - na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie - voor de joden in Oekraïne. Hoe ontwikkelde de band van Oekraïne met Israël zich? En hoe ziet de situatie er nu uit in oorlogstijd? Wat betekent het dat President Zelenksy zelf joods is en wat is zijn band met de joodse gemeenschap?
·39 min#32 - NPO Podcastfestival, Israël en Gaza, ontwikkelingen aan de UvA, gender-bending, jodendom en seks
Vanaf het NPO-podcastfestival - met publiek in de zaal - gaan Natascha van Weezel en Bart Wallet met elkaar in gesprek. Het bestand in Gaza is weer van tafel. Wat betekent dit? Hoe kijkt Bart Wallet naar het besluit van de UvA – waar hij hoogleraar is - om de banden met de Hebrew University in Jeruzalem te verbreken? Het Joods museum heeft een tentoonstelling over het jodendom en seks. Hoe zit dat precies? En kan naakt in het Joods museum wel of niet? Tenslotte beantwoordt Natascha de vraag van een luisteraar wat zij zou doen als ze het voor het zeggen had in Israël.
·54 min#31 - Joods in Oekraïne: de geschiedenis
Oekraïne is volop in het nieuws. Het land heeft een rijke joodse geschiedenis. In dit eerste deel over joods in Oekraïne gaan Bart van Weezel en Natascha van Weezel in gesprek over de joodse geschiedenis van dit land. Hoe verliep deze geschiedenis en hoe is deze geschiedenis verbonden met die van Polen, Rusland en Litouwen?
·37 min#30 - Poerim, Israël en Gaza, ode aan Dieuwertje Blok, bekendmaking lied Israël songfestival
Natascha van Weezel en Bart Wallet staan stil bij het overlijden van Dieuwertje Blok en haar rol voor de joodse wereld. Ze bespreken de recente ontwikkelingen rond Israël en Gaza. Deze week werd ook de inzending van Israël bekend voor het Eurovisie Songfestival in Basel. Wat is de boodschap van het lied dit jaar? En natuurlijk is er aandacht voor het Poerimfeest en er was een speciaal ‘Poerimspil’ dat in Amsterdam is opgevoerd in het Jiddisch.
·42 min#29 - Joods in Amerika
De eerste joden die in de zeventiende eeuw arriveerden hebben Nederlandse wortels. Hoe dat precies zit, vertelt Bart Wallet aan Natascha van Weezel in deze aflevering over de joodse gemeenschappen in de Verenigde Staten. Hoe ziet de geschiedenis van deze gemeenschappen eruit? Wat is de toekomst van het Jodendom in de Verenigde Staten, en hoe hangt deze toekomst samen met de ontwikkelingen in Israël? Wat betekent de komst van president Trump voor de Joden, en in hoeverre kan hem antisemitisme worden aangerekend?
·46 min
8 /37