Sluit je aan

Gratis inloggen

Doe je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen op alle sites van de EO.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Wallet & van Weezel
logo van Wallet & van Weezel

In de EO-podcast ‘Wallet & van Weezel’ gaan Natascha van Weezel en Bart Wallet met elkaar in gesprek over wat er leeft in én rondom de joodse wereld. Een goed gesprek hierover is na 7 oktober, rondom de gebeurtenissen in Gaza, urgenter dan ooit.

  • #23 - Holocaustherdenking, tachtig jaar bevrijding Auschwitz, film Bewariërs

    #23 - Holocaustherdenking, tachtig jaar bevrijding Auschwitz, film Bewariërs

    Dit jaar is het tachtig jaar geleden dat Auschwitz werd bevrijd. Hoe gaat de herdenking in Auschwitz er uit zien? Wat is de geschiedenis van deze herdenking? Hoe kijken Natascha van Weezel en Bart Wallet hiernaar. De ontvangst in Nederland van de overlevenden van de Holocaust kent een pijnlijke geschiedenis. Zo was het niet vanzelfsprekend dat degenen die terugkwamen naar Nederland hun spullen en huizen terugkregen. Daarover gaat ook de film Bewariërs die in het kader van de herdenking te zien is bij de EO. Bart Wallet heeft meegewerkt aan de film. Natascha heeft de film bekeken. Wat valt haar op?

    ·38 min
  • #22 - Extra aflevering bestand Gaza

    #22 - Extra aflevering bestand Gaza

    De eerste drie gijzelaars zijn terug in Israël. De gevechten in Gaza zijn gestaakt. Hoe hebben Natascha van Weezel en Bart Wallet de afgelopen dagen gekeken naar het nieuws over het bestand in Gaza? Wat zijn de reacties in de Joodse wereld dichtbij en verder weg op het bestand? Hoe nu verder? Is dit bestand een opmaat naar vrede of een tijdelijke onderbreking van de oorlog? Wat is het vooruitzicht voor Gaza en voor Israël?

    ·47 min
  • #21 - Bestand Gaza, Openstelling Centraal Archief bijzondere rechtspleging, Joden in Marokko

    #21 - Bestand Gaza, Openstelling Centraal Archief bijzondere rechtspleging, Joden in Marokko

    Er komt een bestand in Gaza. Hoe kijken Bart Wallet en Natascha van Weezel hiernaar? Nederlanders kunnen achterhalen wie fout was in de oorlog nu het Centraal Archief bijzondere rechtspleging is opengesteld. Natascha van Weezel ontdekte tot haar ontzetting dat haar familie wordt vermeld, en ze is niet de enige Joodse Nederlander die hiermee te maken kreeg. Wat gaat hier mis? Bart Wallet vertelt over de achtergrond van dit archief. Natascha van Weezel was op vakantie in Marokko. Ze is benieuwd naar de joodse geschiedenis van dit land. Bart Wallet vertelt hier meer over.

    ·1 u, 0 min
  • #20 - In gesprek met Rob Oudkerk over de Joodse Raad

    #20 - In gesprek met Rob Oudkerk over de Joodse Raad

    Vanuit het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam gaan Natascha van Weezel en Bart Wallet in gesprek met Rob Oudkerk over de gelauwerde EO-serie ‘De Joodse Raad’ die in 2024 uitkwam. Hoe kijkt Rob Oudkerk terug op de serie en hoe heeft deze serie zijn leven veranderd? De dramaserie vertelt het verhaal van zijn grootvader en zijn moeder. Grootvader David Cohen was voorzitter van de Joodse Raad die de onmogelijke taak had om te communiceren met de bezetter vanuit de belaagde Joodse gemeenschap. Moeder Virrie Cohen was verpleegster en redde honderden kinderen uit de handen van de Nazi’s vanuit de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam, waar Joden bijeen werden gedreven voor ze naar de kampen gingen. In deze crèche is nu het Nationaal Holocaustmuseum gevestigd.

    ·45 min
  • #19 - Hoe progressief is de politiek in Israël?

    #19 - Hoe progressief is de politiek in Israël?

    Natascha van Weezel en Bart Wallet bespreken de politiek in Israël naar aanleiding van een vraag uit de Wallet en van Weezel-community: ‘Hoe progressief is de politiek in Israël nog?’ Wat is het eigene aan het politieke systeem van Israël? Waar komt het idee vandaan dat Israël een progressief land. Hoe is de politiek in Israël door de jaren heen veranderd?

    ·29 min
  • #18 - Terugblik op 2024 met Marianne van Praag, Rob Oudkerk en Emile Schrijver

    #18 - Terugblik op 2024 met Marianne van Praag, Rob Oudkerk en Emile Schrijver

    In het Nationaal Holocaustmuseum gaan Bart Wallet en Natascha van Weezel in gesprek met rabbijn Marianne van Praag, publicist en oud-politicus Rob Oudkerk en Emile Schrijver, directeur van het Nationaal Holocaust Museum. Hoe kijken zij terug op 2024? Ze vertellen over de maatschappelijke onrust, het toenemende antisemitisme en hun professionele en persoonlijke worsteling daarmee.

    ·1 u, 16 min
  • #17 - Nationaal Holocaustmuseum, rechtszaak jodenjacht, uitspraken Mona Keijzer rond antisemitisme in de Islam, Israël en Ierland, staakt-het-vuren in Gaza, Chanoeka

    #17 - Nationaal Holocaustmuseum, rechtszaak jodenjacht, uitspraken Mona Keijzer rond antisemitisme in de Islam, Israël en Ierland, staakt-het-vuren in Gaza, Chanoeka

    Vanuit het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam bespreken Natascha van Weezel en Bart Wallet de recente actuele gebeurtenissen in en rond de Joodse wereld. Hoe kijken ze naar de eis van het OM in de rechtszaak vanwege de jodenjacht op 7 november? Wat kun je vanuit historisch perspectief zeggen over antisemitisme in de Islam? Waar komt de moeizame relatie tussen Ierland en Israël vandaan?  Chanoeka nadert. Dit is een feest van licht en hoop. Is er hoop op een staakt-het-vuren in Gaza?

    ·52 min
  • #16 - Val van Assad, protest op universiteiten, rapport van Amnesty over Israël

    #16 - Val van Assad, protest op universiteiten, rapport van Amnesty over Israël

    Assad is verdreven uit Syrië. Wat betekent de nieuwe politieke situatie in Syrië voor Israël? En wat is er aan de hand op Nederlandse universiteiten? Wat is eigenlijk het verhaal achter de huidige universitaire protesten tegen Israël en roep om de banden met universiteiten in Israël te verbreken? Hoe kijken Bart Wallet en Natascha van Weezel aan tegen de recente verklaring van Amnesty International over Israël. Hierover gaan zij dit keer in gesprek met elkaar.

    ·45 min

8 /24