Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bekende gezichten op reis voor EO Metterdaad

13 september 2022 | Leestijd 4 min

De afgelopen vijftig jaar heeft EO Metterdaad zo’n negentig landen wereldwijd bezocht om indrukwekkende verhalen vast te leggen. Geregeld ging er een presentator of muzikant mee op reis. Zij delen wat hen het meest is bijgebleven.

Rebecca Bijker in Kenia

Rebecca Bijker, presentatrice, blikt terug op de meest indrukwekkende projecten die zij bezocht. “Ik ben in maart 2006 in Kenia geweest, waar een hongersnood en veel aids was. Dat was behoorlijk uitzichtloos. We volgden een oma waarvan de kinderen overleden waren aan aids. Deze oma zorgde voor negen kleinkinderen.

De oogst was mislukt en na haar laatste witte emmer rijst was er helemaal geen eten meer. Dus die emmer stond daar en dat was zó indringend. Als programmamaker zoek je de meest heftige verhalen om het best de situatie neer te zetten en de nood te tonen. Maar het mooie aan Metterdaad is dat - dankzij de giften - de lokale mensen zelf de kar kunnen trekken en kunnen zorgen voor verbetering.”

Rebecca Bijker08
Trinity in Peru

In 2010 ging de band Trinity mee naar Peru, waar EO Metterdaad de situatie in krottenwijk ‘Pamplona Alta’ vastlegde. Deze wijk ligt naast Lima, de hoofdstad van Peru. Elbert Smelt, een van de bandleden, zegt: “Ik kan het mij nog goed herinneren. Onze reis naar Peru was een groot avontuur. We reden om vier uur ’s nachts met een vrachtwagen mee over de Andes hoogvlakte en zongen liedjes in de achterbak van de truck. We filmden het razende verkeer van Lima vanuit een motor-taxi. We sjeesden over het hobbelige asfalt.

Ik zie het gezicht van een snikkende mama nog goed voor me. Ze kon haar kids niet bieden wat elke moeder wél wil, namelijk eten, veiligheid en school. Ik had een brok in mijn keel terwijl we een liedje voor haar speelden. Onbegrip waarom de wereld zo krom in elkaar steekt.

Toen de Metterdaad filmploeg weer terugging naar Nederland, werden alle tapes gestolen op het vliegveld in Quito, Ecuador. Een wilde zoektocht volgde, tot in de krochten van de zwarte markt. Politiecommissarissen en Russische elite bemoeide zich ermee, maar het mocht niet baten. En dus mochten we het jaar daarna weer met Metterdaad op reis.” 

Ben je benieuwd naar de videoclip die Trinity maakte in Peru? Bekijk ‘m hier.

P5230035
Hella van der Wijst in Colombia

Ook presentatrice Hella van der Wijst ging op reis voor Metterdaad. In 2016 reisde ze af naar Colombia. “Ik kan me herinneren dat we op een berg zaten, waar alle vluchtelingen uit Venezuela opgepropt op elkaar leefden in krotten. Los Alpos. Zo romantisch als het klinkt, was het er allerminst. Er was alleen een toilet in het provisorische kerkgebouwtje. Maar toen ik naar het kerkgebouw wilde lopen om naar het toilet te gaan, zei dominee Germàn: ‘Kijk wel eerst even onder de deksel of er geen ratten in de toiletpot zitten.’

Gelukkig heb ik geen ratten gevonden, maar ik vond het knap dat hij bedacht mij te waarschuwen. Voor hem is het zo normaal. Het was sowieso een bijzondere man. Op de berg knipte hij het haar van de vluchtelingen, ook al was hij geen kapper. Hij zei: ‘Al knippend hoor ik de beste verhalen!’ Daar moest ik wel om lachen. Dit is voor mij de kern van Metterdaad: al doende er zijn voor de mensen. Het evangelie handen geven.”

Meer over het project

--:--