Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Een nieuw huis voor Ortensia uit Mozambique

Vijf jaar na orkaan Idai

13 mei 2024 | Leestijd 3 min

In 2019 stortte de wereld van Ortensia uit Mozambique letterlijk en figuurlijk in. De orkaan Idai verwoestte haar huis. Ze had niets meer en leefde met haar gezin drie dagen lang op straat. Nu – 5 jaar later – heeft Ortensia met hulp van Metterdaad-partner Dorcas haar huis én haar leven weer opgebouwd.

“De hulp die ik na de orkaan heb gekregen heeft me geholpen mijn leven weer op te bouwen. Dankzij die hulp kunnen mijn kinderen zelfs vandaag de dag nog naar school,” vertelt Ortensia, zittend op een stoel voor haar nieuwe huis. Een huis van steen, die tijdens een volgende zware orkaan waarschijnlijk wel blijft staan.

5 jaar terug

Samen met Ortensia blikken we terug op 5 jaar geleden. Ze ging destijds door een moeilijke periode na het overlijden van haar ouders en zussen in 2015. Naast de zorg voor haar eigen kinderen, kreeg ze ook de zorg voor haar neefjes en nichtjes erbij. Bovendien werd Ortensia zwaar getroffen door malaria en was ze lange tijd ernstig ziek. Ze had haar leven net weer op de rit toen in maart 2019 de alles verwoestende orkaan Idai over Mozambique raasde.

Heftige nacht

Ortensia: “Ik hoorde de wind buiten, en er kwam alleen maar meer wind. Rond 2 uur ’s nachts begon het hevig te regenen. De muren van mijn huis stortten in en ik schreeuwde om hulp.” Het angstige gevoel komt weer terug bij Ortensia als ze vertelt over die heftige nacht. Na het instorten van haar huis leefde ze samen met de kinderen 3 dagen lang op straat. Er stonden nog een paar muren van haar huis overeind. Door de dorpsbewoners werd dit stukje huis gebruikt als toilet voor het hele dorp.

Nieuw huis

Na dit dieptepunt krabbelde Ortensia langzaam weer op. Dorcas en een lokale partner hielpen haar bij het bouwen van een nieuw huis door cement, stenen, balken en golfplaten te leveren. Via een vriend van haar broer kreeg ze hulp bij de herbouw van haar huis. Ook kreeg Ortensia nieuwe schoolmaterialen, zodat de kinderen weer naar school konden.

Eigen onderneming

Ortensia is een sterke vrouw, die ondanks alle tegenslagen het beste van het leven wil maken. Niet alleen voor haarzelf, maar ook voor haar inmiddels 9 kinderen. Ze verdient geld met haar eigen onderneming, die ze dankzij een lening heeft kunnen opzetten. Ze grilt elke dag kip en verkoopt dit op de markt in haar dorp. Hierdoor verdient ze genoeg geld om voor haar kinderen te kunnen zorgen. “Ik heb geld om kleren en eten te kopen. We hebben altijd genoeg eten en zijn hierdoor niet meer zo vaak ziek,” legt Ortensia uit.

Sparen voor de toekomst

Hoewel ze blij is met haar nieuwgebouwde huis, droomt ze toch van een ander huis voor haar kinderen. “De grond is niet van mij en als ik overlijd dan moeten de kinderen hier weg. Ik spaar nu geld om een stuk land te kunnen kopen, waar ik een eigen huis kan bouwen. Mijn kinderen hebben dan een veilige plek waar ze altijd kunnen blijven wonen.”

Meer over EO Metterdaad

--:--