Ga naar submenu Ga naar zoekveld

EO Metterdaad met Nederland Zingt in actie voor Somalië

16 december 2023 | Leestijd 2 min

Somalië wordt geteisterd door gewapende conflicten en natuurrampen. Veel mensen zijn op de vlucht geslagen, op zoek naar veiligheid en eten. De vluchtelingenkampen zijn overvol. Hongersnood dreigt. Er is gebrek aan alles: voedsel, water, gezondheidszorg en sanitaire voorzieningen.

EO Metterdaad en Nederland Zingt slaan daarom de handen ineen om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor Somalië. Arjan Lock – die deze aflevering samen met Mirjam Bouwman presenteert – is afgereisd naar dit gevaarlijke land, waar hij mensen ontmoet die hier moeten overleven. Zoals Moro, een moeder voor wie hij bewondering heeft. “Moro heeft geleerd hoe ze – ook bij extreme droogte of hevige regenval – tóch genoeg kan oogsten. Ze oogst paprika’s van haar eigen land die ze kan verkopen op de markt. Dankzij haar harde werken en ondersteuning van de hulporganisatie lukt het haar voor haar kinderen te zorgen.” 

Christen geworden

Rondom de video’s van EO Metterdaad klinken liederen van troost, kracht en hoop. Zo zingt de Somalische Esther – die vertelt over haar vlucht uit Somalië – het eerste gedeelte van ‘Vader, U bent goed’. Dit lied betekent veel voor haar sinds ze is gevlucht en christen is geworden. Ook verzorgt Schrijvers voor Gerechtigheid een speciale uitvoering van hun lied ‘Dan bent U met ons’. Zanger Shanevan: “Het lied nodigt uit om de handen en voeten van Jezus te zijn. Om zijn liefde te delen en een licht te laten schijnen in de gebieden waar dat nodig is.” 

Dit project wordt uitgevoerd door EO Metterdaad-partner World Vision. Met jouw hulp krijgen de mensen in Somalië toegang tot schoon water, hygiënische sanitaire voorzieningen en basisgezondheidszorg. Ondervoede kinderen ontvangen bijvoeding en mensen zullen worden getraind in duurzame landbouwmethoden. Help je mee?

Geef nu

Meer over het project

--:--