Ga naar submenu Ga naar zoekveld

EO Metterdaad viert 50-jarig jubileum met Nederland Zingt

15 oktober 2022 | Leestijd 3 min

Al 50 jaar geeft EO Metterdaad stem en steun aan mensen wereldwijd. Het zijn verhalen van mensen in onrecht en armoede. Én van de God die hen ziet. Dit wordt gevierd met een speciale uitzending in samenwerking met Nederland Zingt, vanuit het Museum of Humanity.

In het Museum of Humanity in Zaandam blikt presentatrice Mirjam Bouwman samen met EO-directeur Arjan Lock terug op al die jaren waarin mensen in nood een gezicht kregen. Rode draad in deze jubileumaflevering van EO Metterdaad vormt die bekende opdracht uit de Bijbel over omzien naar elkaar:

“Want Ik had honger en jullie gaven Mij te eten, Ik had dorst en jullie gaven Mij te drinken. Ik was een vreemdeling en jullie namen Mij op, Ik was naakt en jullie kleedden Mij. Ik was ziek en jullie bezochten Mij, Ik zat gevangen en jullie kwamen naar Mij toe.” (Matteüs 25 vers 35-36)

Arjan Lock haalt in de uitzending herinneringen op aan de bevrijding van Demson in Ghana, een jongetje dat als slaaf werkte op een vissersboot. Ook vertelt hij over zijn reizen naar verschillende vluchtelingenkampen en over de talloze dappere dokters die onder de primitiefste omstandigheden hun werk moeten doen. Zo ook oogarts dokter Richard uit Congo. Arjan: “Een paar dagen moesten we reizen door de middle of nowhere met landrovers over gevaarlijke bruggetjes en verder met een kano. Dat was het werkgebied van dokter Richard. Mensen kwamen blind of bijna blind binnen en gingen ziend weer weg. Daar werd ik stil van.”

Wat leveren projecten op?

We blikken terug, maar zien ook hoe het nu gaat bij sommige projecten. Hoe is het bijvoorbeeld in Zimbabwe, waar dankzij een nieuwe landbouwmethode verbluffend meer mais geoogst kon worden? We haalden geld op om dit goede nieuws met meer boeren te delen, is dat gelukt? En hoe gaat het op Haïti, waar op 12 januari 2010 maar liefst anderhalf miljoen inwoners plotseling dakloos werden door een aardbeving? Er werd geld ingezameld voor zogeheten Máximahuisjes; kleine prefab woningen. Worden ze nog gebruikt en hebben ze de tand des tijds doorstaan?

‘Waardigheid teruggeven’

“50 jaar EO Metterdaad heeft de nood in de wereld niet opgelost. Wel vertelt het programma de verhalen van mensen in nood en dat zullen we blijven doen zolang het kan”, zegt Arjan Lock. “En misschien wel het belangrijkste: EO Metterdaad heeft geprobeerd om mensen hun waardigheid terug te geven door het mogelijk te maken dat zij hun talenten ontwikkelen. Kinderen konden naar school gaan, vakopleidingen volgen en een eigen bedrijf opstarten.” 

Zingen vanuit Museum der Mensheid

Deze jubileumuitzending wordt muzikaal omlijst door liederen die mooi aansluiten bij de thema’s die ter sprake komen, met medewerking van Sharon Kips, Wiliam Wixley en Miranda de Vlieger. 

Meer over EO Metterdaad

--:--