Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Esperanza hoopt haar zicht terug te krijgen

27 maart 2024 | Leestijd 2 min

De blinde Esperanza uit Rwanda is met haar dochter onderweg naar de oogkliniek. Ze moeten een paar uur lopen over glibberige bergpaadjes. “Ik heb van dorpsgenoten gehoord dat ze weer kunnen zien na een behandeling”, zegt Esperanza. Is er ook hoop voor haar?

Toen ze nog kon zien, werkte de 60-jarige Esperanza als landarbeider voor mensen in het dorp, in ruil voor voedsel. Ook werkte ze twee dagen als straatveger. “Daardoor konden we kopen wat we nodig hadden”, legt ze uit. “Ik was altijd de kostwinner en degene die voor de kinderen zorgde, maar nu kan ik niets meer. Ik ben volledig afhankelijk van anderen.” Ook haar familie lijdt onder haar beperking. Twee van haar kinderen moesten stoppen met hun opleiding. Haar oudste dochter vertelt: “Ik heb schoolgaande kinderen, maar moet ook mijn moeder helpen. Het zou voor mijn eigen gezin een uitkomst zijn als ze weer kan zien.” 

Spreekuur

Daarom vertrekken moeder en dochter naar het medische spreekuur voor mensen met oogproblemen. Eén keer per maand organiseert stichting See You, de partnerorganisatie van EO Metterdaad, een zogenaamde medische outreach. Dit spreekuur is speciaal bedoeld voor oogpatiënten die te ver van het oogziekenhuis wonen en wordt druk bezocht. De dokter stelt vast dat Esperanza staar heeft aan beide ogen, waar ze aan wordt geopereerd. Hoeveel van haar zicht zal terugkeren? Dat is te zien in de aflevering van aanstaande zaterdag.

Met outreaches naar afgelegen gebieden wil EO Metterdaad slechtzienden hun zicht teruggeven door middel van behandelingen en hulpmiddelen. Help je mee?

Geef nu

Meer over het project

--:--