Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Geen plaats voor vrouwen van ver

23 juni 2022 | Leestijd 2 min

Bevallen in de bergen van Nepal kan levensgevaarlijk zijn: het dichtstbijzijnde ziekenhuis is uren lopen. Voor assistent verloskundige Ranjana – die ook in de bergen woont – reden genoeg om een opleiding te volgen in het United Mission Hospital Tansen.

Met deze opleiding kan Ranjana vrouwen ondersteunen die ver weg wonen van een ziekenhuis, bevallen en last hebben van complicaties. Ze werkt nu op de EHBO-post in haar dorp, waar ze dankzij haar basiskennis vrouwen naar het ziekenhuis stuurt zodra ze complicaties vermoedt. Ranjana: “Tijdens mijn opleiding leer ik beter risico’s op complicaties inschatten, bijvoorbeeld wanneer de baby in stuitligging ligt.”

Moeilijk examen

“Wat ik mooi vind aan mijn werk? Ik geniet ervan als ik de baby aan de moeder laat zien en die blijdschap op haar gezicht verschijnt.” Tijdens de aflevering doet Ranjana examen van haar training, die ze af moet sluiten met een moeilijk onderdeel: reanimatie van baby’s.

Met al haar opgedane kennis kan ze na haar slagen vrouwen en baby’s in nood helpen door ze in een eerder stadium van de zwangerschap door te verwijzen naar het ziekenhuis. Maar dan moeten er wel meer bedden zijn, zodat vrouwen daadwerkelijk de noodzakelijke zorg kunnen krijgen en op de kraamafdeling kunnen bevallen. Ranjana: “Tijdens mijn twee maanden durende training heb ik geleerd dat het op de kraamafdeling altijd overladen en druk is.” EO Metterdaad wil daarom meer kraambedden regelen. Help je mee? 

Geef nu!

Meer over het project

--:--