Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gor Khatchikyan ontmoet Armeense vluchtelingen

23 februari 2024 | Leestijd 2 min

Vorig jaar september verdreef het leger van Azerbeidzjan met geweld duizenden Armenen uit hun enclave Nagorno-Karabach. Bang voor etnische zuiveringen vluchtte vrijwel iedereen over de grens naar Armenië, zonder iets mee te kunnen nemen. Gor Khatchikyan reist voor EO Metterdaad af naar het land en ontmoet daar vluchtelingen Nora en Albert.

In 1988 was er in Armenië een aardbeving die minstens 25.000 mensen het leven kostte. De ouders van Gor vluchtten met hem naar Nederland. Nu gaat Gor terug naar zijn thuisland, waar hij een kerkgebouw bezoekt waar zijn vriend Ashot voorganger is. “Ashot is vanaf het begin van de crisis betrokken geweest bij noodhulp en helpt nu met basale zaken, zoals voedselpakketten uitdelen”, vertelt Gor. “In de kerkzaal kunnen vluchtelingen kleding uitzoeken. Ze krijgen ook een nieuwe pan, want als je abrupt moet vluchten, neem je die niet mee.”

Blind geworden

In de kerk ontmoet Gor Nora. Zij is moeder van twee zoontjes van 6 en 3 jaar. Ze nodigt hem uit haar man Albert thuis te ontmoeten. Hij is zwaargewond geraakt door een granaatinslag, waardoor hij blind is geworden, elke dag hoofdpijn heeft en niet meer slaapt. Gor: “Het raakt me enorm om te zien hoe de oorlog het leven van dit jonge gezin heeft verwoest. Nora staat er nu alleen voor. Gelukkig krijgt ze veel hulp van de kerk.”

Er zijn nog duizenden andere vluchtelingen die ondersteuning nodig hebben. Bijvoorbeeld met onderdak, eerste levensbehoeften en traumazorg. Wil jij helpen?

Geef nu

Meer over het project

--:--