Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe vieren mensen wereldwijd kerst?

Wereldwijde kersttradities: kerstkoekjes, een koe als cadeau en een nieuwjaarsboom

13 december 2022 | Leestijd 4 min

De kerstboom versieren, naar de kerk, uitgebreid dineren met familie en kerstfilms kijken. In Nederland zijn de tradities helder. Maar wat zijn de kerstgewoonten in landen als Myanmar, Oekraïne en Zuid-Soedan? Partners van EO Metterdaad vertellen.

Myanmar

In Myanmar is er een traditie van ‘Sweet December’, wat begint op 1 december. Mensen wensen elkaar een ‘sweet December’, christenen komen samen om Jezus’ geboorte te gedenken, en een heerlijke maaltijd mag niet ontbreken. De traditie raakt ook steeds meer ingeburgerd onder de niet-christenen. Bij hen draait het om feesten, en om het geven van lekkernijen en bloemen aan de mensen van wie ze houden.

Jop Engelage, Interserve

Myanmar 1

Zuid-Afrika

Van december tot half januari vindt in Zuid-Afrika het ‘festive season’ plaats. Deze maanden vallen in de zomer. Veel mensen bezoeken hun familie, die vaak ver weg woont. Voor de kerstmaaltijd wordt alles uit de kast gehaald. Op tweede kerstdag liggen in het gebied rond de Zuid-Kaap de stranden vol en gaat men barbecueën. Een nadeel van dit seizoen: mensen steken zich in de schulden om het feest te kunnen vieren.

Theo en Jinke de Jong, Good News ZA

Zuid-Afrika

Oeganda

In Oeganda draait kerst om reizen naar het dorp waar je familie vandaan komt. En om véél eten: matooke (groene banaan), posho (een soort stijve maïsmeelpap), cassave, pompoen en zoete aardappel. Dit terwijl je kleding draagt die je speciaal voor vandaag hebt gekocht.

Andy Bownds, Ecobrixs

shutterstock_1914287674

Rwanda

In Rwanda geven ze tijdens Kerst elkaar graag een koe cadeau, omdat het een symbool van voorspoed is in dit land.

Simone Schoemaker, Red een Kind 

Rwanda 1

Oekraïne

In Oekraïne gaan kinderen na de kerkdienst langs de deuren. Ze vragen volgens Oekraïense traditie: ‘Dozvol’te zakolyaduvaty?’ – oftewel: ‘Mag ik voor u zingen?’ Dan zingen ze opgewekte kerstliederen, wensen ze de mensen een gelukkig kerstfeest, en krijgen ze een bedankje in de vorm van snoep, biscuit, appels of mandarijnen.

Irina Linnik, Het Anker & Gerieke Barreveld, Kom over en Help

Oekraine

Kirgizië

Kerst speelt geen grote rol in Kirgizië, vanwege de moslimmeerderheid die er in dit land is. In de tweede helft van december zie je veel kerstbomen en versiering, maar dit heeft te maken met oud en nieuw – het zijn nieuwjaarsbomen. Een aantal kleine, meer evangelische kerken viert op de zondag rond 25 december een dienst die in het teken staat van kerst, vaak gecombineerd met een feestelijke maaltijd voor de hele gemeente.

Anoniem (wegens veiligheid)

shutterstock_1265599174

Kenia

De meeste mensen in Kenia kijken uit naar het eten van ‘chapati’ met kerst. Het is een ongezuurd platbrood, afkomstig van het Indische sub­continent. Het is zo’n beetje het belangrijkste om in huis te hebben. En als de moeders, tantes of oma’s het zelf maken, is het nog specialer.

Harry Verwaaijen & William Wandie, World Vision

Kenia 1

Zuid-Soedan

In Zuid-Soedan begint de grote viering in de kerk op 25 december om 0.00 uur, want volgens het lokale geloof is Jezus op dat tijdstip geboren. In veel buurten dansen mensen overdag – de dans verschilt per stam – en ze eten uitgebreid. Soms komen er wel tien gezinnen bij elkaar; iedere familie brengt eten mee. In elk gezin bakken ze speciale kerstkoekjes; tabish.

Betty Bleeker, Dorcas

ZS

Kerstactie

Overal ter wereld staat kerst in het teken van delen. Maar in Zuid-Soedan wordt dat dit jaar een extra grote uitdaging, omdat het land zich in een enorme voedselcrisis bevindt. Zo’n 8 miljoen mensen hebben honger. Een mix van extreme droogte, verwoestende overstromingen, conflicten en gestegen voedselprijzen heeft geleid tot de grootste voedselcrisis sinds het ontstaan van het land.

Daarom komt EO Metterdaad deze kerst in actie. We ondersteunen de aanleg van dijken om overstromingen te voorkomen. Daarnaast investeren we in landbouwtrainingen, zodat mensen zich kunnen aanpassen aan het veranderende klimaat. Zo hebben ze nu én op de lange termijn toch voldoende eten.

MicrosoftTeams-image (8)

Doe mee!

Deel jij jouw kerstvreugde met de mensen in Zuid-Soedan? Geef dan nu een gift zodat ze het nieuwe jaar goed kunnen starten. Alle bijdragen – groot en klein – helpen! 

EO Metterdaad, als je gelooft in delen.

Geef nu!

Meer over het project

--:--