Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Ik ben liever op mijn werk dan thuis’

1 oktober 2023 | Leestijd 2 min

Een gewelddadige vader, en een moeder die gevlucht is voor het geweld. Het is realiteit voor de 16-jarige Ali uit Libanon. Daarbovenop is zijn vader werkloos vanwege zijn gezondheid. Het is aan Ali om brood op de plank te krijgen, ook voor zijn twee broertjes. Hij geniet van het werk, maar zal hij ooit zijn school af kunnen maken?

“Mijn eerste herinnering”, begint Ali, “dateert van toen ik 4 jaar was. Mijn vader kwam afgepeigerd binnen, pakte een pistool en schoot mijn moeder tussen haar voeten. Nu is er elke dag wel iemand die klappen krijgt.” Ali is daarom veel liever op zijn werk in de broodjeszaak dan thuis. “Hier kom ik tot rust. Mijn baas is heel relaxed.” 

Leerachterstand

Zijn baas Achmad is tevreden over Ali: “Hij is een slimme jongen en gaat het ver schoppen.” Als Ali’s vader onverwachts naar de broodjeszaak komt, gaat de tolk met hem in gesprek. De tolk werkt namelijk ook voor ADRA, de christelijke partnerorganisatie van EO Metterdaad, en hij wil jongens als Ali helpen om hun school af te kunnen maken. Ali heeft door zijn thuissituatie zo’n grote leerachterstand opgebouwd, dat hij niet meer naar de reguliere Libanese middelbare school mag.

De hulporganisatie helpt jongeren als hij met bijscholing, zodat ze alsnog hun middelbareschooldiploma kunnen halen. In één op de tien Libanese gezinnen moeten kinderen werken om het hoofd boven water te houden. Op school krijgen ze aandacht, kunnen ze leren en plezier maken. Wil je gezinnen en onderwijs in Libanon steunen?

Geef nu

Meer over het project

--:--