Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Joyeuse vindt vrede en rust

5 augustus 2022 | Leestijd 2 min

De Democratische Republiek Congo wordt al decennialang geteisterd door een burgeroorlog. Vrouwen zijn vaak het doelwit van geweld. Ze worden seksueel uitgebuit en moeten toezien hoe hun mannen en kinderen vermoord of mishandeld worden. Joyeuse Pacifique vluchtte tien jaar geleden uit Congo.

Veel vrouwen in Congo worden meegenomen naar de jungle en verkracht. Joyeuse: “We zijn elke dag alert. Je verwacht als meisje altijd dat er iets met je gaat gebeuren. Dat is een feit. Je leeft met angst en voelt je geen mens. Je leeft niet, je overleeft.” 

Vrede en rust

Joyeuse woonde in Congo, toen rebellengroepen van dorp tot dorp trokken en mensen vermoordden. Haar familie overleefde het niet, zelf werd ze meegenomen. Als door een wonder wist ze te ontsnappen. Ze vluchtte naar Nederland en wordt opgevangen in Ter Apel, waar ze geholpen wordt met de verwerking van haar trauma. Ook haar geloof in God is belangrijk in die verwerking. “Ik had haat, angst en gevoelens van machteloosheid. Maar dat is door de genade van God verdwenen. Mijn toekomst ligt in Zijn hand en daarom kan ik vrede en rust vinden. Zo kan ik nog een lichtje voor anderen zijn.” 

Wycliffe Bijbelvertalers, partnerorganisatie van EO Metterdaad, zorgt voor professionele hulp voor vrouwen in Congo om een start te maken met de verwerking van hun trauma. De vrouwen leren ook over de Bijbelse principes van vertrouwen, hoop en vergeving. 

Wil je traumaverwerking in Congo ook steunen? Maak dan een gift over.

Geef nu!

Meer over het project

--:--