Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jozef en Maria, maar dan in Somalië

21 december 2023 | Leestijd 2 min

Deze foto's doen ons denken aan Jozef en Maria, die op weg waren naar Bethlehem. EO-directeur Arjan Lock maakte de foto van Ali en zijn vrouw in een vluchtelingenkamp in Somalië.

“We waren op een vroege morgen in het kamp toen we een karretje met een ezel zagen aankomen,” vertelt Arjan. “Ali en zijn vrouw liepen naast de kar. En in de kar zaten hun kinderen. Dat beeld vergeet ik nooit meer: die lange man met die vriendelijke ogen die liefdevol naar zijn gezin keek. Hij kwam daar aanlopen, berooid van alles, op zoek naar een plek waar hij met zijn vrouw en kinderen veilig zou zijn.”

Op de vlucht

“Ali vertelde me dat ze op de vlucht waren voor honger en geweld. Ze bleken al weken onderweg te zijn! Door de droogte was al zijn vee doodgegaan, maar het was vooral terreurorganisatie Al Shabaab die hun leven ondraaglijk maakte. De rebellen wilden Ali’s kinderen meenemen om te vechten. Toen is hij samen met zijn gezin hals over kop gevlucht.”

Takken & doeken

“Ik vond het bijzonder dat Ali zo blij was bij aankomst in het vluchtelingenkamp. Hij kreeg een paar takken en wat doeken om een hutje te maken. Hij noemde het tentenkamp een paradijs, terwijl er gebrek is aan alles: water, voedsel en medische hulp.”

Hongersnood dreigt in Somalië. De hulpverleners van onze partnerorganisatie doen wat ze kunnen om mensen als Ali en zijn gezin te helpen. Met jouw steun kunnen we vluchtelingen veiligheid, hulp én hoop bieden.

Geef nu

Meer over het project

--:--