Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kan de jonge Eric straks weer zien?

4 april 2024 | Leestijd 2 min

De 14-jarige Eric uit Rwanda wordt sinds een paar jaar langzaam blind. Zijn vader gelooft hem niet én het gezin is arm, waardoor zijn ouders hem niet naar het ziekenhuis willen brengen. Is hij nog op tijd voor een behandeling?

Eric zou op school moeten zitten, maar daar is hij mee gestopt. Hij kon niet meer zien wat er op het bord werd geschreven. Nu helpt hij met klusjes in en rond het huis, waar hij nog net genoeg voor kan zien. Het probleem begon sluipenderwijs, maar gaat nu van kwaad tot erger. “Mijn ogen deden pijn”, vertelt Eric. “En nu kan ik met één oog helemaal niks meer zien.” Erics oom is bezorgd en wil alles doen om te voorkomen dat zijn jonge neef helemaal blind wordt.

Uren lopen

Oogziekten komen veel voor in Rwanda door infecties, verkeerde hygiëne of slechte voeding. Vaak is er geen geld voor medische zorg of überhaupt vervoer naar het ziekenhuis. Gelukkig is er de EO Metterdaad-partnerorganisatie See You, die eens per maand met een oogarts naar afgelegen gebieden reist waar mensen weinig medische hulp krijgen. Eric en zijn oom hebben dan ook uren gelopen om hier te komen. De assistent stelt vast dat de jongen staar heeft. “Zijn ogen zijn er vrij ernstig aan toe, maar we gaan ons uiterste best doen om zijn zicht te verbeteren.” Hoe dit afloopt, zie je in de aflevering van aanstaande zaterdag.

Met outreaches naar afgelegen gebieden wil EO Metterdaad slechtzienden hun zicht teruggeven door middel van behandelingen en hulpmiddelen. Help je mee?

Geef nu

Meer over het project

--:--