Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kan Shamel wiskundeleraar worden?

18 september 2023 | Leestijd 2 min

De 16-jarige Syrische Shamel ontvluchtte tien jaar geleden de burgeroorlog in zijn moederland. Nu woont hij in een vluchtelingenkamp in buurland Libanon. Hij werkt hard om brood op de plank te krijgen voor zijn ouders, broertjes en zusje, maar hierdoor lijkt zijn droom om wiskundeleraar te worden verder weg dan ooit. EO Metterdaad wil dit veranderen.

“Mijn vader werkte vroeger ook”, legt Shamel uit. “Maar hij is ziek en heeft er de kracht niet meer voor. Omdat ik de oudste ben, moet ik het inkomen voor ons gezin veiligstellen.” Bijna dagelijks staat Shamel om 5.00 uur op om naar zijn werk te gaan. Hij plukt fruit bij een Libanese boer, maar dit werk betaalt slecht. “Ik werk zo hard mogelijk door, zodat ik tijd overhoud om naar school te gaan. Soms mis ik lessen, terwijl ik in mijn examenjaar zit.” 

‘Hartstikke blij’

De tiener doet daarnaast gevaarlijk en oorverdovend werk in een steenfabriek. Shamel: “Het is ontzettend zwaar, maar betaalt goed. Ondanks de vermoeidheid ben ik hartstikke blij dat ik hier aan de slag mag.” De volgende dag hoeft hij niet te werken en kan hij naar school. Als Syrische vluchteling valt Shamel buiten het reguliere onderwijs, maar dankzij ADRA, de christelijke partnerorganisatie van EO Metterdaad, kan hij tóch gaan. “Ik hoop op een baan waarmee ik mijn land kan dienen.”

In één op de tien gezinnen in Libanon moeten kinderen werken om rond te komen. Op school is er aandacht voor ze en kunnen ze leren. Wil je gezinnen en onderwijs in Libanon steunen?

Geef nu

Meer over het project

--:--