Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Landendirecteur Dorcas Syrië: ‘Het is veel erger dan we dachten.’

7 februari 2023 | Leestijd 2 min

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vreest dat het dodental van de aardbevingen in Turkije en Syrië nog zal oplopen tot 20.000. Geschat wordt dat deze ramp zo’n 23 miljoen mensen treft, waaronder zo’n 5 miljoen kwetsbaren en 1,4 miljoen kinderen.

In sommige delen ligt sneeuw en vriest het. Veel mensen hebben geen plek om te schuilen. Hulp is hard nodig. EO Metterdaad is een noodhulpactie gestart en onze partnerorganisaties verlenen noodhulp in het rampgebied. Deze noodhulp bestaat uit het uitdelen van eten, dekens, schoon drinkwater en kleding en het verlenen van medische hulp en onderdak.

Ravage

Na de zware bevingen op maandag 6 februari 2023 met een kracht van 7.8 en 7.5 volgden ruim honderd naschokken. De ravage is enorm. Het in kaart brengen van de schade en het zoeken naar overlevenden onder het puin is in volle gang. Enkele gebieden in Turkije en Syrië zijn niet bereikbaar.

Zorgwekkend

Najla Chahda is namens Dorcas – partner van EO Metterdaad - als landendirecteur Syrië nauw betrokken bij de hulpverlening. Ze beschrijft een zorgwekkende situatie: ‘Langzaamaan wordt de omvang van de ramp duidelijker, het is veel erger dan we eerst dachten. Mensen blijven buiten op de straat in de kou. Ze zijn bang voor een nieuwe aardbeving en naschokken en durven niet bij opvanglocaties in kerken of schuilkelders naar binnen te gaan. In Aleppo wonen ook veel ouderen die niet zelf weg kunnen komen uit hun huizen. Het is lastig om hen te bereiken, want veel wijken zijn afgesloten door de overheid vanwege het instortingsgevaar van de gebouwen.’

(Bron foto: Dorcas)

Helpt u mee om hulp aan slachtoffers van deze ramp mogelijk te maken?

Geef nu!

Meer over het project

--:--