Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nchenga heeft geen mislukte maïsoogst meer

7 juni 2023 | Leestijd 2 min

Jaar op jaar mislukken de maïsoogsten in Malawi. Gelukkig heeft dorpsoudste Nchenga een duurzame landbouwmethode geleerd waardoor hij wél maïs kan oogsten. Hij wil graag dat meer mensen deze methode leren kennen.

Wat is er aan de hand?

"Vroeger verbouwde ik mijn maïs met kunstmest, maar dat is te duur geworden. En onze oogsten verdorren door de zon. De grond heeft daarom betere verzorging nodig. De maïsoogst was volledig verwoest, waardoor we nauwelijks te eten hadden.”

Waarom is maïs zo belangrijk voor jullie?
“Voor arme mensen in Malawi zoals wij, is dit het belangrijkste voedsel. Wij bereiden eten van maïskorrels. Ik heb een familie van acht volwassenen en zeven kinderen te voeden. Wat er overblijft, geven we aan onze negen geiten, veertien biggen en veertien koeien.”

Wat voor oplossing heb je gevonden om je oogst te doen slagen?
“Vier jaar geleden kwam boer Deon naast mij wonen. Hij heeft mij geleerd hoe ik zonder kunstmest maïs kan verbouwen. En ik weet nu dat ik de grond niet moet ploegen, maar moet voeden en beschermen voor de zon door de bodem te bedekken met het onkruid dat ik gewied heb. Sindsdien haal ik een vier keer zo grote opbrengst van mijn veld!”

Dit project wordt uitgevoerd door onze partnerorganisatie stichting Tree of Life. Dorpshoofd Nchenga probeert nog meer mensen over te halen om de nieuwe landbouwmethode op te pakken, maar veel boeren vinden het spannend. Help jij mee om meer boeren het vertrouwen te geven en te trainen in deze duurzame manier van landbouw?

Geef nu

Meer over het project

--:--