Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Plastic in ruil voor schoolspullen

25 mei 2022 | Leestijd 2 min

In Oeganda vervuilen grote bergen plastic afval de bodem waardoor de landbouw bedreigd raakt. Simeo merkt dit ook, want zijn land brengt steeds minder op. Daardoor is het onzeker of hij het schoolgeld van zijn vijf kinderen wel kan betalen. Het hoofd van de basisschool heeft dé oplossing: plastic inzamelen.

De hoogbejaarde Simeo heeft vijf kinderen geadopteerd, omdat hun ouders niet voor hen kunnen zorgen. Maar hij heeft niet genoeg inkomsten om schoolspullen te betalen. Zijn bananen- en koffieplanten zijn namelijk aangetast door mysterieuze ziektes, die worden veroorzaakt door giftige stoffen die vrijkomen uit de bergen afval. Dit wordt langs de weg gedumpt, omdat er geen goede afvalverwerking is.

Betalen met plastic

Basisschooldirecteur Francis heeft iets bedacht om de twee problemen aan te pakken: plastic afval inzamelen in ruil voor schoolspullen of schoolgeld. Francis: “Van de 779 kinderen op school kan maar twintig procent het geld betalen. En het is belangrijk dat we kinderen opleiden tot milieubewuste burgers.” De school is een verzamelpunt. De kinderen van Simeo doen hun best om veel plastic op te halen, zodat ze zeker naar school kunnen.  

Tweede leven

Ook heeft de directeur het bedrijf Eco Brixs uitgenodigd. Dit bedrijf vormt jaarlijks miljoenen plastic flesjes om tot bloempotten, medische maskers en bouwmaterialen. Francis: “Zo leren de kinderen hoe we plastic een tweede leven kunnen geven.” 

EO Metterdaad wil meer scholen bereiken met voorlichting over milieuvervuiling en extra inzamelpunten voor plastic afval opstarten. Zo kunnen arme kinderen naar school en wordt de omgeving opgeruimd. Help je mee? 

Geef nu!

Meer over het project

--:--