Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Raquel ondersteunt jongeren met depressies

30 januari 2023 | Leestijd 2 min

EO Metterdaad volgt Raquel. Zij werkt als psycholoog in het ontwikkelingscentrum in een arme buurt van de stad São João Del Rei in Brazilië. Ze doet er alles aan om jongeren uit hun depressies te halen. Die worden veelal veroorzaakt door hun onstabiele thuissituatie.

Zo helpt Raquel ook de 13-jarige Gabrielle. Haar vader zat tot haar 3e in de gevangenis, daarna is hij vertrokken. Ze woont samen met haar moeder en opa. Gabrielle heeft last van depressies en doet aan zelfmutilatie, maar haar moeder weet niet wat ze moet doen. Gelukkig kan de tiener terecht in het ontwikkelingscentrum, waar Raquel praatgroepen begeleidt. “Ik vind het fantastisch om de kinderen te helpen. We praten over alles wat hen bezighoudt, zoals alcohol, drugs en ruzies in het gezin.”

Meer praten
Raquel is zelf opgegroeid met een alcoholverslaafde vader. Hij was vaak verbaal agressief. “Als ik de kinderen zie, herinner ik me goed hoe moeilijk die periode voor mij was. Dat maakt mijn wens om hen te helpen sterker.” Raquel gaat naar Gabrielles huis, om daar te praten met haar moeder. Die groeide op in een erg streng huishouden. De psycholoog raadt vader en dochter aan om de verbinding op te zoeken. Raquel: “Gabrielle kan het patroon van haar gezin doorbreken. Zij kan daardoor de gemeenschap positief veranderen.”

Dit project wordt uitgevoerd door onze partnerorganisatie Stichting Nieuwe Generatie Brasil. Dankzij Raquels hulp vecht Gabrielle zich een weg uit de depressies. Er zijn nog veel meer kinderen in de wijk die hulp nodig hebben. Daarom wil het centrum graag uitbreiden. Help je mee? 

Geef nu!

Meer over het project

--:--