Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Schrijvers voor Gerechtigheid komt met lied voor Somalië

13 december 2023 | Leestijd 4 min

Schrijvers voor Gerechtigheid heeft een speciale versie van het lied ‘Dan bent U met ons’ opgenomen voor ‘Nederland Zingt voor Somalië’ (zaterdag 16 december te zien om 18:45 uur op NPO 2). Het lied wordt uitgevoerd door Mirte Smith (zang), Shanevan (zang) en Roeland Smith (gitaar). Waarom zetten deze Schrijvers voor Gerechtigheid zich in voor Somalië? En hoe hopen ze, in de donkere dagen voor kerst, met dit lied licht te brengen?

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Wat voelde je de eerste keer toen je het lied hoorde?

Roeland: “Het lied is geschreven door Matthijn Buwalda, Michiel van Heusden en Eline Bakker. De eerste keer dat ik het hoorde, raakte het meteen. Je voelt het in je buik, zo’n lied. Dit is een lied dat mensen de ogen kan openen.”

Hoe is de samenwerking met EO Metterdaad ontstaan?

Roeland: “Het lied is onderdeel van het project Scheppingsliederen, dat we op New Wine mochten presenteren. Een medewerker van EO Metterdaad, die ook op New Wine was, hoorde het lied en deelde het met haar collega’s. Zij zeiden: ‘Dit is wat ons kan helpen, dit is een gevoel bij ons verhaal’. Dat vind ik bijzonder. We hebben met een grote groep mensen aan dit project gewerkt. Dan is het extra spannend of het wel gaat lukken. We hopen heel erg dat dit lied anderen helpt om goed nieuws te zijn voor de wereld.”

Welke zin uit het lied raakt je het meest?

Mirte: “Het lied raakt me elke keer als ik het zing. In het refrein zingen we: U bent vrienden met de allerarmsten. U zit naast hen in de hete zon. Als ik dit zing, denk ik aan Somalië en andere landen die door de klimaatcrisis worden geraakt. Aan de mensen die worden getroffen door extreme droogte en overstromingen. We kennen de beelden allemaal van het journaal. Dan vind ik het zo mooi dat er een beeld bij komt: het beeld van Jezus die naast je komt zitten. Dat je niet alleen bent.” 

“Somalië is niet zo veel in het nieuws,” zegt zanger Shanevan. “Het raakt mij dat we er eigenlijk niet genoeg over horen. We worden in het nieuws nu zo overladen met verontrustende berichten, dat je er bijna niet meer van opkijkt als er weer iets speelt. Terwijl het juist zo hard nodig is dat we dat wél doen. Deze volgende zin geeft mij veel kracht: Kom Jezus kom! U lijkt ver van ons vandaan. Maar het is juist andersom, U bent nooit weggegaan. Ook al lijkt God heel ver weg, Hij wil dicht bij ons zijn, in alles wat we in ons leven meemaken.” 

Wat hoop je dat het lied mensen brengt?

Roeland: “Ik hoop dat door dit lied weer de verhalen van Jezus in herinnering krijgen. Dat Hij bij de bron in de hete zon met de Samaritaanse vrouw sprak die genegeerd werd door iedereen. Dat Hij de tijd neemt voor mensen die melaats zijn, dat hij ze aanraakt. Dus: als je bij Jezus wil zijn of op Jezus wil lijken, dan moet je dus dingen doen die misschien heel ongemakkelijk voelen. Dat zit eigenlijk in het liedje verstopt.”  

Mirte: “Het is een lied met een boodschap, ook voor mezelf: Hoelang nog hebben uw kinderen geen eten? Hoelang nog roept U om recht? Hoelang nog vraagt U of wij U vergeten? Hoelang nog voordat wij doen wat U heeft gezegd? Ik vind het mooi dat het wordt omgedraaid. Niet: waar is God? Maar: wat betekent dit voor mij? Ik hoop dat mensen door dit lied iets voelen, net als ik. Een gevoel van bewustzijn en hoop. We zijn hier met een reden. We kunnen iets doen! Ik hoop dat dat wordt aangewakkerd door dit lied.” Shanevan vult aan: “Het lied nodigt uit om de handen en voeten van Jezus te zijn. Om Zijn liefde te delen en een licht te laten schijnen in de gebieden waar dat nodig is.” 

Met jouw steun kunnen we vluchtelingen veiligheid, hulp én hoop bieden.

Geef nu

Meer over het project

--:--