Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zwangeren met een beperking krijgen verbeterde zorg

7 juni 2024 | Leestijd 2 min

Faustia, een moeder en kapster uit Kigali, de hoofdstad van Rwanda, is doof en zwanger; een allesbehalve ideale combinatie. Na drie traumatische bevallingen ziet zij op tegen de geboorte van haar vierde kind.

Faustia woont samen met haar man en drie kinderen op een heuvel in de stad. In het dagelijks leven is ze kapster. Met haar klanten communiceert ze via liplezen. Ze is al drie keer bevallen en heeft daar trauma’s aan overgehouden. “Het was echt vreselijk. Het lukt me tijdens een bevalling niet me te concentreren op liplezen. De verpleegkundigen kunnen niet uitleggen wat er aan de hand is en hoe ik moet bevallen.”

Faustia vertelt hoe het is om niet begrepen te worden door de maatschappij. “Zodra mensen doorhebben dat je doof bent, zijn ze niet meer geïnteresseerd. Niemand houdt rekening met mensen met een handicap.”

Cursus gebarentaal

In deze aflevering is een consult te zien met verpleegkundige Peter. Hij heeft een cursus gebarentaal gevolgd, waardoor hij met Faustia kan communiceren en haar verder kan helpen. Helaas is hij een van de weinigen in Rwanda met deze vaardigheid. Zal Faustia nu vertrouwen hebben in haar vierde bevalling?

Er zijn nog veel meer mensen met een beperking die niet op de juiste manier geholpen kunnen worden. EO Metterdaad en partnerorganisatie stichting SeeYou zorgen onder andere voor ziekenhuisaanpassingen en trainingen aan het ziekenhuispersoneel. Help je mee?

Geef nu

Meer over het project

--:--