Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Een jaar lang oorlog in Oekraïne

Moldavië, het armste land van Europa, ontfermt zich over Oekraïense vluchtelingen. EO Metterdaad schiet te hulp.

De oorlog in Oekraïne heeft verwoestende gevolgen. Zowel in het oorlogsgebied als in de omliggende landen. Moldavië, het armste land van Europa, vangt procentueel gezien de meeste vluchtelingen op. Zo'n 100.000 Oekraïners hebben inmiddels hun onderkomen gevonden in het land, dat zelf zo’n 2,6 miljoen inwoners heeft. 

In Moldavië is de werkloosheid hoog. Veel mensen leven in armoede. Zelfs nu de prijzen voor hun eigen levensonderhoud door de oorlog met bijna veertig procent zijn gestegen, blijven ze de vluchtelingen in hun land helpen. Daarom komt EO Metterdaad deze winter in actie. We bieden hulp aan de Oekraïense vluchtelingen én aan de Moldavische bevolking. We laten ze niet in de kou staan!

Wat is er in Moldavië aan de hand?
  • Het armste land van Europa vangt procentueel gezien het grootste aantal* Oekraïense vluchtelingen op en helpt hen waar de nood het hoogst is.
  • De kosten voor levensonderhoud zijn flink gestegen. De inflatie is bijna 40 procent. Elektriciteit is drie keer zo duur geworden en gas zelfs zes keer zo duur.
  • De koude winter maakt het voor de Moldaviërs en de Oekraïense vluchtelingen extra zwaar.
Wat gaan we doen met jouw hulp?

✓ We bieden Oekraïense vluchtelingen in Moldavië huisvesting en psychosociale hulp.
✓ We steunen de lokale bevolking via structurele programma’s en de vluchtelingen worden hierin opgenomen. De hulp is gericht op de lange termijn: sociale integratie, scholing, werk en inkomen.
✓ We helpen de Moldaviërs en Oekraïense vluchtelingen de winter door met voedselpakketten en verwarming.  

Dit project wordt uitgevoerd door onze partner Dorcas.

* Grootste gemiddeld aantal vluchtelingen per hoofd van de oorspronkelijke bevolking.

Dit project is inmiddels afgerond. Met jouw gift konden wij mensen in Moldavië én Oekraïense vluchtelingen helpen hun leven weer op te bouwen na de oorlog. 

--:--