Navigatie overslaan
Sluit je aan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

NPO Start
Jojanneke en de sextortiontapes

Jojanneke en de sextortiontapes

‘Jojanneke en de sextortiontapes’ toont aangrijpende gevolgen van online seksueel misbruik

NPO 3

Vanaf woensdag 3 september om 21.20 uur op NPO 3

Wat gebeurt er als jouw meest intieme beelden in handen vallen van iemand met slechte bedoelingen? In de indringende vierdelige EO-docuserie Jojanneke en de sextortiontapes duikt presentator Jojanneke van den Berge in de wereld van online afpersing. Ze laat zien wat online seksueel misbruik doet met de levens van slachtoffers en de mensen om hen heen.

Sociale media spelen een steeds grotere rol in de seksuele ontwikkeling van jongeren. Dat kan leuk en spannend zijn, maar kent ook gevaren: een op de twee jongeren tussen de 12 en 25 jaar krijgt te maken met online seksueel misbruik en ook volwassenen overkomt het. Een heftige vorm daarvan is sextortion: chantage met naaktbeelden. Slachtoffers hiervan voelen zich machteloos, schamen zich diep en raken soms zo in paniek dat ze geen andere uitweg zien dan zelfdoding. 

Paniek 
In de EO-serie Jojanneke en de sextortiontapes spreekt presentator Jojanneke van den Berge met slachtoffers, nabestaanden, ouders, experts, zedenrechercheurs en politici. Zo vertellen familieleden van de 21-jarige Lars hoe hij uit paniek een einde aan zijn leven maakte nadat hij werd gechanteerd met naaktbeelden.  
Daarnaast ontmoet Jojanneke de 17-jarige Eline, die maandenlang wordt afgeperst met naaktbeelden en -filmpjes. Ook volgt de serie Eva in haar rechtszaak tegen de man die haar leven tot een hel maakte, doordat hij haar afperste met naaktfoto’s. Uiteindelijk komt Eva oog in oog met hem te staan. 

Schaamte 
Eindredacteur Jos de Jager: “De zorgen over online seksueel misbruik nemen toe. De politie noemt het een ‘epidemisch’ probleem, scholen zien het aantal incidenten toenemen en hulporganisaties krijgen steeds meer hulpvragen binnen. Wat mij vooral raakt in de verhalen van slachtoffers zijn de verstikkende schaamte en angst. Mensen denken dat het hun eigen schuld is, waardoor ze er met niemand over praten en in paniek kunnen raken. Met Jojanneke en de sextortiontapes willen we juist laten zien: je bent niet alleen. Praat erover. Er is altijd hoop, al voelt dat op het moment zelf niet zo.”  

Experiment 
Sextortion is een probleem dat dichterbij is dan veel mensen denken, zo toont een experiment in de serie aan. Als de 14-jarige Joy, een meisje dat is gecreëerd met behulp van AI, een account aanmaakt op Snapchat, beginnen meerdere mannen al binnen een paar dagen met haar te chatten over seks. Waar stopt dit?