Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'A Hidden Life': een poëtische passiefilm

'De beste paasfilm van dit jaar draait nu al in de bioscoop'

Het is wat vroeg, maar de beste paasfilm van dit jaar draait nu al in de bioscoop. A Hidden Life vertelt de waargebeurde geschiedenis van Franz Jägerstätter, een Oostenrijkse boer die in 1940 weigerde trouw te zweren aan Hitler en dat uiteindelijk met zijn leven moest bekopen.

Deel:

We ontmoeten Franz als gelukkige echtgenoot en vader van drie meisjes, in een idyllisch dorpje in de Alpen. Dan breekt de oorlog uit. Franz begrijpt dat zijn weigering om met de nazi’s mee te vechten fatale gevolgen kan hebben, maar is devoot katholiek en beschouwt Hitler als een antichrist voor wie hij niet mag buigen.

Passieverhaal

Wie oog heeft voor Bijbelse symboliek zal het niet ontgaan dat A Hidden Life is opgezet als een passieverhaal. Franz en zijn vrouw Fani leven aanvankelijk als Adam en Eva in het paradijs, tot het kwaad zijn intrede doet en Franz dat als enige man in het dorp verwerpt. Als de onschuldige Christus wordt hij gevangengezet en geslagen, maar zelfs in zijn diepste nood blijft hij liefdevol en trouw aan zijn geloof. Er is een nazirechter die nadrukkelijk doet denken aan Pilatus, en op de soundtrack klinken onder meer stukken uit de Matthäus Passion.

Lees ook: ‘Hors normes’: feelgoodfilm over autisme van de makers van 'Intouchables'
Lees ook: ‘Hors normes’: feelgoodfilm over autisme van de makers van 'Intouchables'

Religieus geladen drama’s

Het is allemaal wat zwaar aangezet, met gedragen teksten en lyrische beelden, een slepend tempo en personages die iets archetypisch houden. Maar A Hidden Life is dan ook een film van Terrence Malick, die met eerdere producties als The Thin Red Line (1998), The New World (2005) en The Tree of Life (2011) ook al van die epische, religieus geladen drama’s maakte.

Je moet ervan houden. Persoonlijk doe ik dat, al had A Hidden Life, met z’n speelduur van drie uur, van mij wel een halfuurtje korter gemogen. Toch weet Malick mij altijd weer te raken, vooral vanwege zijn prachtige natuuropnamen, die zo’n scherp contrast vormen met het menselijke geploeter, en de verhalen in een soort eeuwigheidsperspectief zetten.

Malick heeft de smaak blijkbaar te pakken en werkt momenteel aan een film over de echte Jezus. Wie weet is die volgend jaar met Pasen te zien.
 

Bekijk de trailer van 'A Hidden Life'

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

A Hidden Life

Regie: Terrence Malick. Met o.a. August Diehl en Valerie Pachner. Kijkwijzer: vanaf 12 jaar wegens geweld en angst. Nu in de bioscoop.

Geschreven door

Rick de Gier

--:--