Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Eva & geld: 'Er komt genoeg binnen, maar het gaat altijd op'

Een kijkje in de portemonnee van een Eva-lezeres

In de rubriek 'Eva & geld' geeft een Eva-lezeres een inkijkje in haar portemonnee. Anne (38) is communicatieadviseur en heeft drie kinderen. Haar man is advocaat. Samen hebben ze een netto maandinkomen van 4000 tot 6000 euro.

Deel:

Kijk je naar onze beroepen en inkomen, dan lijkt alsof wij het gemaakt hebben, maar aan het eind van de maand is het geld altijd op. Onze vaste lasten zijn hoog. We hebben ons huis in een ongunstige tijd gekocht en er veel in moeten investeren. En onze kinderen hebben veel (dure) hobby’s.

"Ik klaag zeker niet, we hebben het goed." 

Ik klaag zeker niet, we hebben het goed. Ik kan leuke kleren kopen, we rijden een fijne auto, we hebben ons huis netjes opgeknapt en kunnen lekker op vakantie. Dan gaan we met onze vouwwagen. Die hebben we vier jaar geleden gekocht en daar investeren we steeds weer wat in.

Ik geef ook best makkelijk geld uit, aan mode bijvoorbeeld, of aan de inrichting van ons huis. Maar ik ben niet gevoelig voor ‘trendgrillen’. Als ik iets koop moet het goed zijn en gaat het vaak jarenlang mee. De kleren van de oudste worden ook gedragen door de jongste. En ik heb zelf kledingstukken die lang draag en goed kan combineren.

Huur-kooppiano

Buiten onze hypotheek en huur-kooppiano, hebben we geen leningen, ik hou niet van schulden. De studieschuld van mijn man hebben we recent eindelijk afbetaald. Het geld dat daardoor overblijft gaan we sparen. We spaarden al wel de kinderbijslag, maar dat staken we dan vervolgens toch weer in het huis, de auto of de vouwwagen.

"Soms heb ik het idee dat we er een rommeltje van maken." 

Soms heb ik het idee dat we er een rommeltje van maken. Er komt genoeg binnen, maar het gaat altijd op. Natuurlijk geven we aan goede doelen en aan de kerk, maar ik voel me toch schuldig over de Westerse maatstaven die wij erop nahouden. Ik heb een tijdje niet gewerkt en dat ging toen prima. Dus dat er nu zo aan het einde van de maand zo weinig overblijft, betekent volgens mij dat we teveel uitgeven.

Aan de andere kant denk ik dat we nu veel investeren in de kinderen. Dat vind ik ook belangrijk. Mijn man en ik werken beide parttime om er voldoende voor ze te zijn. En we steken veel geld in hun hobby’s. Door sporten en muziek leren ze dingen waar ze in de rest van hun leven iets aan hebben. Overigens breng ik ze wel bij dat het niet vanzelfsprekend is dat dit allemaal kan. Dat besef ik mij namelijk wel degelijk; ik ben er oprecht dankbaar voor.

Lees ook: Annemarie en haar grote gezin doen mee met 'Waar doen ze het van?'

Geschreven door

Annemarie Kok-van Twillert

--:--