Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Ik leefde jarenlang met een groot geheim’

Michel van Rijswoud in 'De Verandering'

Al voordat Michel van Rijswoud wordt geboren, zijn er grote problemen in het huwelijk van zijn ouders. Vlak na zijn geboorte gaan ze uit elkaar. Dit heeft grote impact op zijn leven. Zijn vader is weinig in beeld. De situatie bij zijn moeder thuis is voor Michel lastig. Ze vindt al vrij snel een nieuwe partner – iemand met een alcoholprobleem.

Deel:

Hierdoor komt Michel thuis een stuk aandacht en bevestiging tekort. Na verloop van tijd krijgt hij dit wel van de vader van een vriendje. Michel mag met hen mee op vakantie en heeft er een goede tijd. Eindelijk iemand die hem ziet staan en hem complimentjes geeft. Maar dan blijkt dat die vader ook andere bedoelingen heeft. Michel belandt in een verwarrende wereld van seksueel misbruik. Thuis durft hij niks te zeggen.

Pijnlijk geheim

De gevoelige Michel blijft jaren rondlopen met een groot gemis aan liefde en het pijnlijke geheim. Deze pijn verdooft hij met drugs én hij begint een zoektocht naar echte liefde. Als hij in een relatie belandt, gaat het al snel mis. De twee gaan uit elkaar, maar niet veel later krijgt hij het bericht dat zijn ex zwanger is van hem. Zijn zoon Maes wordt geboren en dat is verwarrend voor Michel. Hij merkt dat hij wel van die jongen wil houden, maar het lukt hem niet. Michel houdt niet eens van zichzelf.

Geloof

Temidden van al deze ellende komt Michels’ zus tot geloof. Hij ziet dat zij door het geloof een bijzondere rust heeft en hij wil dat ook. Sterker nog: hij is er jaloers op. Als hij op een dag half stoned zijn zoontje op zijn arm heeft, ervaart hij weer die grote pijn van het niet echt kunnen houden van zijn kind en van zichzelf. Verdrietig bedenkt hij dat hij graag een andere vader wil zijn dan de vaders die hij in zijn leven gekend heeft. Hij belt zijn zus en zij verwijst hem naar verslavingskliniek De Hoop in Dordrecht. 

De Verandering

Zaterdag 29 februari, 19.15 uur, NPO2

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--