Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Ik wilde een einde aan mijn leven maken'

'De Verandering' met Ben Dekker

Ben Dekker groeit op in een stabiel gezin. Zijn vader ziet Ben helaas heel weinig; hij is vanwege zijn werk als kapitein bijna het hele jaar van huis. Daarnaast is het leeftijdsverschil met Bens broers en zus relatief groot en vindt hij thuis weinig aansluiting. Omdat Ben erg verlegen is, heeft hij op school geen vrienden.

Deel:

Op 12-jarige leeftijd raakt Ben depressief. Als hij 16 jaar is, besluit hij een psychiater te bezoeken. De gesprekken lossen zijn depressie niet op, en Ben grijpt steeds vaker naar de drank. “Ik ben al vrij jong begonnen met roken en drinken," vertelt Ben. "Mijn verslaving begon met bier en eindigde in sterke drank”.

Bergafwaarts

Ben vindt een baan bij Rijkswaterstaat en wordt gestationeerd in Leeuwarden. Maar de nieuwe omgeving zorgt niet voor verbetering. In een rap tempo gaat het bergafwaarts met Ben. De negatieve gedachtes en gevoelens van leegte worden zo heftig dat hij wordt opgenomen in een kliniek. Na elf maanden lijkt het beter te gaan en mag hij weer op eigen benen staan.

Bijzondere ontmoeting

Het duurt niet lang voordat de depressies weer toeslaan. Ben wil niet meer leven. "Als ik 's morgens wakker werd, vroeg ik me altijd af wat ik moest met mijn leven." Op een dag zijn de suïcidale gevoelens zo sterk dat hij naar het treinstation van Leeuwarden loopt om daar voor een aanstormende trein te springen. Maar onderweg heeft hij ineens een heel bijzondere ontmoeting.

Hulp nodig? Neem contact op met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0800 0113 (gratis), via 113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

De Verandering

Zondag 18 juni, 11:43 uur, NPO 2

De weergave van deze post vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--