Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Ik zakte steeds dieper weg in de poel van drank en drugs'

Maurits Jan Westhoven in 'De Verandering'

Het leven van Maurits Jan Westhoven start behoorlijk heftig. Hij wordt geboren met een klompvoetje en krijgt vlak na de geboorte een hartstilstand. Daarbij loopt hij een hersenbeschadiging op. De kleine Maurits Jan is nog maar vier maanden oud als hij getroffen wordt door een gevaarlijk virus. En een paar jaar later blijkt ook dat Maurits Jan autistisch is.

Deel:

Vanwege het werk van zijn vader verhuist het gezin Westhoven naar Saoedi-Arabië. Daar heeft peuter Maurits Jan het prima naar zijn zin. Op de compound waar ze wonen is iedereen lief en aardig tegen het kwetsbare jongetje. Maar als het gezin na vijf jaar terugkomt naar Nederland is de cultuurshock voor Maurits Jan enorm groot. Op de basisschool is hij een buitenbeentje en wordt hij verschrikkelijk veel gepest. Hij voelt zich heel erg eenzaam en trekt zich compleet terug in zijn eigen wereldje. 

Drank en drugs

Vader is vaak in het buitenland voor zijn werk en Maurits Jan mist hem ontzettend. Om dat gevoel te compenseren gaat hij wiet roken en stelen. Uiteindelijk komt hij in een crisiscentrum terecht. Maar de eenzaamheid blijft. Vooral omdat hij het gevoel heeft dat niemand hem erkenning en liefde geeft. Steeds dieper glijdt Maurits Jan weg in de diepe, donkere poel van drank en drugs.

Zwanger

Het leven van Maurits Jan lijkt te veranderen wanneer er een vrouw in zijn leven komt. Als zijn vriendin zwanger raakt en samen met Maurits Jan blijft drinken en blowen, ontstaat er zo vaak ruzie dat de relatie geen stand houdt. Al snel is er een ander. Een meisje uit de Filipijnen. Ook zij raakt zwanger maar opnieuw houdt de relatie geen stand. Maurits Jan duikt nog dieper in de drank en cocaïne. Uiteindelijk heeft hij alleen nog zijn zogenaamde vrienden in de onderwereld. 

De Hoop

Een goede vriend neemt Maurits Jan weleens mee naar zijn kerk. Maurits Jan voelt zich daar op zijn gemak. Niet dat hij iets heeft met God of geloof, maar de rust heeft een positieve invloed op hem. Dan besluit Maurits Jan zich op te laten nemen in opvangcentrum De Hoop. 

De Verandering

Zaterdag 23 augustus, 19.20 uur, NPO 2

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--