Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Kijk niet naar onmogelijkheden, maar doe datgene wat je wel kunt’

Spreekster Mira vertelt hoe zij naar Gods verlangen luistert

Mira de Boer is schrijfster en spreker. Ze is één van de schrijfsters van het inspirerende boek ‘Kijk ons leven!’ dat onlangs uitkwam. Aan Eva vertelt Mira over haar ervaringen met onzekerheid en uit je comfortzone stappen.

Deel:

In het boek Kijk ons leven! worden vrouwen uit de hele geschiedenis beschreven die ondanks hun beperkingen, prachtige dingen voor Gods koninkrijk deden. Hiermee wil Mira vrouwen aanmoedigen om niet te kijken naar onmogelijkheden, maar datgene te doen wat je wel kunt. Maria Theresa, Corrie ten Boom en Lauren Daigle komen voorbij, maar er staan ook hele persoonlijke verhalen in over familieleden, zoals oma’s.

Mira: “De verschillende vrouwen maken het boek divers en laat de veelkleurigheid van God zien. Hij werkt op zoveel verschillende manieren, door zoveel verschillende soorten vrouwen.”

Kijken naar mogelijkheden

“Ik vind het verhaal van David en Goliath heel mooi. Het hele leger van Israël was doodsbang voor Goliath. Ze vergeleken zichzelf met hem en zagen dat ze niet konden winnen. Daarentegen kijkt David naar God. Als hij God met Goliath vergelijkt, zegt hij: 'Wat is het probleem?' Je perspectief maakt dus het verschil.

Wat je door de geschiedenis heen ziet, is dat vrouwen beperkt werden in wat ze konden en mochten doen. Ik ben in de levens van vrouwen gedoken die zich niet hebben weerhouden door deze beperkingen, maar de mogelijkheden hebben gepakt die op hun pad kwamen. Daardoor maakten ze verschil in hun omgeving. Het zijn allemaal hele normale vrouwen. Al met een klein gebaar of met hun gedrag hebben ze een reactie losgemaakt in de wereld om hen heen. Alles wat zij deden, hoe verschillend het ook was, is geboren uit hun relatie met God.”

Susanna Wesley

Het verhaal van Susanna Wesley, die ook wel 'moeder van het Methodisme' genoemd wordt, is een mooi voorbeeld van hoe een klein gebaar, een grootse uitwerking kan hebben.

"Susanna (1669-1742) was een moeder van negentien kinderen. Zij nam zich als tiener voor om net zoveel tijd te besteden aan God als aan ontspanning. Wanneer ze in haar drukke leven stille tijd wilde houden, dan gooide ze haar schort om haar hoofd. De kinderen wisten dan: mama is even met God bezig en we moeten haar niet storen. Ze pakte de Bijbel erbij en nam echt even tijd voor God. Dit heeft een enorme uitwerking gehad op haar omgeving. Twee van haar zoons, John en Charles Wesley, hebben de beweging van het Methodisme in Amerika op gang gebracht.

Ik geloof echt dat dit is voortgevloeid uit het verlangen van Susanna. Zij kreeg op haar hart om haar relatie met God sterk te maken. Susanna heeft geen idee wat zij teweeg heeft gebracht. Door tijd te nemen voor God en dit te laten zien aan haar kinderen en omgeving is die enorme beweging op gang gekomen." Lachend vertelt Mira: "Dat is natuurlijk mega! Zij heeft dat nooit gezien." 

Ik ben opgegroeid in een kerk waar het not done was om als vrouw te spreken

Onzekerheid

“Sommige vrouwen zijn enorm zelfverzekerd en zeggen: 'Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.' Maar andere vrouwen hebben een duwtje nodig. Ze twijfelen sneller en vragen zich af: 'Ja, maar kan ik dat wel. Doe ik het wel goed?' Tegen die vrouwen wil ik zeggen: als je het echt op je hart hebt, doe het dan gewoon. Vraag om bevestiging van God en aan de mensen om je heen.’’

Bevestiging van God

‘’Zelf was ik onzeker over spreken. Ik spreek nu al een jaar of vijftien, maar ik ben opgegroeid in een kerk waar het not done was om als vrouw te spreken. Ik was ook onzeker over mijn bijdrage. Wie zit er op mijn verhaal te wachten, dacht ik. Deze onzekerheid was een belemmering voor mijn vrijmoedigheid om iets te delen. Ik vroeg God om bevestiging en dat heeft Hij een aantal keer heel concreet gedaan.’’

‘’Ik sprak in een gemeente en een vrouw kwam na afloop naar mij toe. Zij vertelde mij dat ze die week een beeld had gekregen tijdens het bidden. In dat beeld zag ze iemand staan in een soort rechters toga. Ze wist niet wat ze ermee moest, maar toen ze mij zag staan, kreeg ze het beeld opnieuw. Achter mij stond Jezus die zei: 'Doe het, ga ervoor'. Dit was echt een bijzondere bevestiging van wat ik God had gevraagd.” Met een glimlach voegt ze daaraan toe: "Toen zei ik tegen mezelf: 'Nu moet je stoppen met zeuren en je gaat het gewoon doen.’’

Comfortzone

“Wat jij kan betekenen in Gods koninkrijk heeft veel te maken met verlangen. Ontdek jouw vaardigheden en talenten, en kijk of je daar iets mee doen. Geef dit ook aan God en laat Hem Zijn gang daarmee gaan. Probeer dingen uit, want wat heb je te verliezen? Zelf heb ik dit ook gedaan. Een mooi voorbeeld van hoe ik uit mijn comfortzone ben gestapt, begon met een groot verlangen in mijn hart.’’

‘’Op de school van mijn kinderen hebben we een gebedsgroep met een aantal moeders. Op een morgen kreeg ik het op mijn hart om voor een erg zieke moeder van een meisje uit mijn dochters klas te bidden. Ik kende haar al een aantal jaren en ik was erg met haar begaan. Die dag had ik geen rust om te blijven zitten, en moest naar haar toe gaan om te bidden. Ik ben naar haar huis gefietst, heb aangebeld en vroeg aan haar man of ik voor haar mocht bidden.

Zelf was zij niet gelovig en voor mij was het heel erg spannend, maar mijn gevoel was zo sterk dat ik het gewoon heb gedaan. De kamer zat vol met mensen en ze lag op haar bed met uitgezaaide borstkanker. Ik heb voor haar gebeden en ik was zo dankbaar dat ik het heb gedaan. Dit moest gewoon gedaan worden, punt. De urgentie van het moment werd de volgende dag nog duidelijker, want toen is ze overleden.’’ 

Het leven met God is geen verhaal waarbij je alleen maar op bergtoppen wandelt

‘’Dit moment heeft een hele mooie uitwerking gehad. Maar er is ook wel eens niets uit mijn gevoel gekomen. Ik ging bijvoorbeeld een keer naar mijn buurvrouw om even koffie te drinken. Haar man was overleden en zij zat veel alleen thuis. Toen ik voorstelde om een bakje te doen, had ze helemaal geen tijd en ben ik weer naar huis gegaan. Dat was een misser, maar dat is ook helemaal niet erg. Als het wel raak was geweest, was het goed geweest.’’

‘’Het belangrijkste is dat je op dat soort momenten weet: dit is wat God van mij vraagt. Dit is voor veel mensen een zoektocht. Wil je deel uitmaken van Gods werk en Zijn plan? Dan moet je wel luisteren naar die momenten. Die momenten bouwen je op en zijn een zegen op je leven. Het maakt je blij.”

Focus op God

"Wat vrouwen tegenwoordig vaak beperkt is focus en tijd. Waar besteed jij je tijd aan en waar ligt je prioriteit? De sleutel die de vrouwen uit mijn boek verbindt, is dat hun focus op God lag. Het water stond hun vaak aan de lippen, maar met Hem hebben zij het overwonnen. Dat zijn momenten waarin je groeit, leert en vertrouwt. We willen graag veel betekenen, voor anderen en voor God, maar het begint met je relatie met Hem. Je kan een mooie tijd hebben met God, ook al ben je aan het rennen, vliegen, hollen. Je hoeft niet urenlang in devotie te zitten om door God gebruikt te worden. In het hier en nu, in alle omstandigheden. Dat God zegt: 'Ik ben bij jou, Ik werk in jou en door jou heen.’

Mijn man en ik hebben twaalf jaar van giften geleefd toen wij voor Stichting Agapè werkten. Veel mensen zeiden: 'Wat bizar dat je dat gaat doen'. Ons verlangen om voor deze organisatie te werken was groot en we lieten ons door God leidden. Je twijfelt, je worstelt en vraagt aan God en andere mensen of het goed is wat je doet. Het leven met God is geen verhaal waarbij je alleen maar op bergtoppen wandelt. Het gaat met ups en downs. In de valleien is het groen en mag je eten, en op de bergtop krijg je het uitzicht.”


Over Mira de Boer

Mira is getrouwd en moeder van drie tieners. Haar dagen zijn gevuld met lezen, schrijven, spreekbeurten voorbereiden en geven. Lees meer over haar boeken en spreukbeurten op haar website.

--:--