Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Kinga’s lied ‘Vandaag’ leert me om niet bezorgd te zijn’

Leef met de dag, ook in moeilijke tijden

Op meerdere momenten was het lied ‘Vandaag’ van Kinga Bán een reminder voor Lisa om zich te focussen op vandaag. Door bekkenklachten tijdens en na haar zwangerschap wordt ze zich extra bewust om in afhankelijkheid te leven, dag aan dag.

Deel:

Als Lisa* (26) dertig weken zwanger is, krijgt ze veel last van haar bekken. “Ik voelde een soort zeurende pijn tijdens en na het lopen,” vertelt Lisa. “Ik dacht dat het erbij hoorde. Maar de pijn werd op een gegeven moment zo erg dat ik bijna niet meer kon lopen en eerder met verlof moest.”

De weeën beginnen op een maandagnacht, maar zetten niet door. “Na twee nachten kwam de verloskundige op woensdagochtend – als het niet zou doorzetten, zou ik op donderdag ingeleid worden. Ik dacht: hoe ga ik dit doen, krijg ik nog wel de kracht om te bevallen? Toen heeft mijn man Dit is vandaag gespeeld op de piano. Ik besefte dat ik erop mag vertrouwen dat God voor ons zorgt. Uiteindelijk kwamen de weeën terug en is ons zoontje op woensdagavond thuis geboren.”

Tijdens de bevalling speelde mijn man ‘Vandaag’ op de piano

“De kraamtijd was intensief. Het duurde wel even om het te verwerken, je weet van tevoren niet dat het zo intensief is. Maar bovenaan staat onze blijdschap en dankbaarheid voor onze prachtige gezonde zoon. Het is soms lastig dat je meer om hulp moet vragen. Ik wilde van alles zelf oppakken, maar dat ging lichamelijk nog niet. Je hoofd is dan verder dan je lichaam.” 

Tekst 'Vandaag'

Het lied Dit is vandaag van Kinga Bán geeft Lisa veel troost. “Ik was al heel erg fan van Sela, vooral van Kinga. Zeker toen ik zwanger was heb ik haar nummer vaak geluisterd. Je weet niet hoe de toekomst zal zijn, ook als je een kind krijgt. Dit lied is een reminder om vandaag te leven en de momenten te koesteren die God daarin geeft. Het helpt me om bewust te zijn: ik hoef niet bezorgd te zijn over morgen, of over wat gisteren is gebeurd. Ik moet dat elke dag weer opnieuw leren.”

“Op een dag hoef je maar één ding te doen, dat is er zijn. Ik kon me zo nutteloos voelen of een gevoel van falen hebben – ik kon zelf geen boodschappen of het huishouden doen. Maar ik mocht beseffen dat mijn taak die dag dan is om er te zijn voor mijn zoontje en man.”

Bewuster leven

Een paar maanden na de bevalling gaat Lisa naar de manueel therapeut. “Die zag dat een aantal wervels niet goed zaten. Door kraken heeft hij het in balans gezet, daardoor ga ik nu echt vooruit. Met de ergotherapeut leerde ik mijn dag bewuster in te delen. Activiteiten moet ik verdelen over de dag, zodat je niet overbelast raakt. Je bent bewust bezig met wat je belangrijk vindt om te doen, en wat je aan anderen kan overlaten. Dat heeft me heel erg geholpen. Na mijn verlof kwam ik in de ziektewet, dat voelde best lastig. Gelukkig was mijn leidinggevende begripvol en meedenkend. Op dit moment ben ik langzaam zelf weer dingen aan het opbouwen in huishouden en werk.”

Gods zorg

“Ik ervaar dat God me dag aan dag draagt, in grote en juist ook kleine dingen. Allereerst ben ik gezegend met een geweldige man die me door en door steunde. Wat is het fijn dat hij flexibel werk heeft en dat hij me zoveel heeft kunnen ontlasten. Iedere dag liep hij heel vaak de trap op en af om het zo makkelijk mogelijk te maken voor mij en m’n zoontje als hij weg moest. We zijn een echt team. Daarnaast alle mensen om mij heen: iemand die voor ons kookt of even strijkt, familie die komt oppassen zodat ik kan bijtanken, een vriendin die aanbiedt om samen te eten. Dat geeft me moed en maakt me dankbaar.”

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Na een baaldag zeiden we: Dit is vandaag. Morgen zal het beter gaan

“Soms vond ik het moeilijk om er iets over te vertellen, omdat ik niet wil klagen maar juist dankbaar wil zijn. Daarom schreef ik bewust regelmatig voor mezelf op waar ik die dag blij en dankbaar voor ben, maar ook wat lastiger is. Daarin zie ik Gods zorg en trouw. Het helpt de dingen te relativeren. Na een baaldag zeiden m’n man en ik tegen elkaar: dit is vandaag. Morgen zal het beter gaan.”

“Ook hulp vragen is iets wat ik regelmatig heb moeten leren. De fysio stelde voor om hulp in de huishouding te vragen om me daarin te ontlasten. Toen ik een briefje aan het opstellen was na het sporten bij de fysio, kwam er al een vrouw naar me toe die aanbood me de komende tijd te helpen. Dat was zo bijzonder. Daarin mogen we Gods zorg heel concreet zien.”

Dankbaar

“Laatst zei een dominee: ‘We moeten in voorspoed dankbaar, en in tegenspoed geduldig zijn’. Die tekst spreken mijn man en ik vaak naar elkaar uit. We kijken terug op een hele mooie en intensieve tijd, en herinneren elkaar eraan hoe bijzonder het is gelopen.Deze periode heeft me geleerd om dankbaar te zijn voor wat wél kan en laat me beseffen hoe fijn het is als je weer meer mobiel bent. Het is echt een stukje bewustwording, we beseffen dat gezondheid niet vanzelfsprekend is. Nu kan ik extra genieten en dankbaar zijn voor bijvoorbeeld een wandeling met mijn zoontje, op stap gaan met mijn man of een vriendin, of zelf weer het huishouden oppakken.”

Deze periode heeft me geleerd dankbaar te zijn voor wat wél kan

“Voorheen propte ik vaak mijn dagen overvol: het huis moet netjes zijn, voordat ik iets leuks mag doen. Nu leer ik de dingen meer in perspectief te zien en mijn dag bewuster in te delen. Wat vind ik echt belangrijk en waar besteed ik mijn energie aan? Van andere moeders en vriendinnen heb ik geleerd dat je ook mag uiten dat het af en toe pittig is. Iedereen heeft wel moeilijke dingen, en juist door het met elkaar te delen kun je elkaar steunen in moeilijke tijden en samen blij zijn in tijden van voorspoed.”

God is Dezelfde

“Wat ik graag wil meegeven is: hoe onze situatie ook kan veranderen, God is Dezelfde vandaag, gisteren en morgen. Dat is mijn houvast. Ook voor de toekomst: je hoeft je geen zorgen maken over wat er eventueel gaat gebeuren. In de Bijbel staat 365 keer dat je niet bezorgd hoeft te zijn. Mijn belijdenistekst was Filippenzen 4 vers 6: ‘Wees in geen ding bezorgd’. De dominee wist toen al wat ik nodig had – God wist het.”

“Mensen zeggen vaak ‘Geniet ervan!’ Ik vroeg me af wat genieten eigenlijk betekent, juist als het genieten niet vanzelf gaat. Tussen de betekenissen staat ook: ontvangen. Ontvangen wat je van God en de mensen om je heen krijgt. Niet alles gaat vanzelf en ik ben veel aan huis gebonden, maar het is een les om in afhankelijkheid te leven. Om hulp te vragen en te ontvangen. Durf te leven en te genieten met de dag, met blijdschap en dankbaarheid.”

*Vanwege privacyredenen is de naam gefingeerd. 

Lees ook: Ben je toe aan rust? Deze gebeden kunnen je helpen

Geschreven door

Eline van Lindenberg

--:--