Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Prepper' Jeroen in 'EO Live': 'Altijd voorbereid op een ramp'

'Noodsituatie overvalt veel mensen'; zaterdag, 19.00 uur, NPO Radio 5

Deel:

Heb je een  voorraad voedsel en andere producten in huis. Voor het geval dat je door een ramp lang op jezelf aangewezen bent? Jeroen Klaassen wel. Yvonne Sprunken interviewt deze 'prepper' in EO Live Jeroen Klaassen. Hij is zelf op alles voorbereid en is betrokken bij een webshop voor preppers. 

Jeroen wijst erop dat de meeste Nederlanders niet voorbereid zijn op een noodsituatie. “We hebben als mensen nu eenmaal meer zin om te investeren in leuke dingen dan in een mogelijk rampscenario. Het is net als met verzekeringen: niemand vindt het leuk om daarover nte denken. Bovendien zijn we ontzettend slecht in langetermijndenken. Vroeger waren mensen gedwongen na te denken over hoe ze gedurende de winter voldoende eten zouden hebben."

'Gewend aan moderne gemakken'

"Tegenwoordig weten mensen nog niet eens wat ze ’s avonds eten. En waarom zou je ook? Als je uit je werk naar huis rijdt, kun je uit talloze supermarkten kiezen die alles hebben wat je hartje begeert. We hebben ons aangepast aan de gemakken van de huidige samenleving.” Soms lijken we zelfs het verschil niet meer te zien tussen gemak en levensbelang. “Er zijn regelmatig mensen die 112 bellen omdat ze geen wifi meer hebben. Dan denk ik: ‘Jongens, zonder internet overleven we het ook wel hoor.’”

Telefoon opladen

Mocht bij Jeroen de stroom uitvallen, dan kan hij zijn telefoon opladen met energie die hij zelf opwekt. En dat is niet zijn enige reserve. “Ik kan mijn eigen brood bakken, worsten maken en bier brouwen. Zelfvoorzienend zijn, maakt me minder afhankelijk en verbetert de kwaliteit van mijn leven.” De prepper lacht: “Zelfgebakken brood is veel lekkerder dan dat spul uit de supermarkt.” Het klinkt bijna als een sport om zo veel mogelijk zelf te kunnen maken.

Als zich een ramp voordoet, is het logisch om thuis lang voor jezelf te kunnen zorgen

“Het wordt vanzelf een hobby," beaamt Jeroen. "En net als vroeger kost het een hoop tijd. Maar je bouwt er ook een enorme zekerheid mee op. Als zich een ramp voordoet, is het veel logischer dat je thuis lang voor jezelf moet kunnen zorgen dan dat je op pad moet. Ik wil dat mijn dagelijks leven voor mij en mijn kinderen in geval van nood grotendeels hetzelfde kan blijven. Door zelfredzaam te zijn – ook een heel duurzame bezigheid overigens – kan dat.”

'Zorg voor je eigen backupplan'

Als mensen aan Jeroen vragen wat ze moeten doen om zich veilig te voelen, raadt hij ze altijd aan om – naast de basisbehoeften – te bedenken welke lokale dreigingen er zijn. De prepper woont in de Bommelerwaard. “We zitten hier in een overloopgebied. In noodsituaties laten ze dit gebied overstromen om daarmee de grote steden te sparen. Hier moet je dus rekening houden met het risico dat je moet evacueren. Maar ben je afhankelijk van medicijnen, dan kan dat voor jou een persoonlijke noodsituatie vormen. Zorg voor een backupplan.”

Noodrugzak

"Dat je je met een goed backupplan volledig veilig kunt wanen, is een illusie. Maar het feit blijft dat het leven in crisistijden makkelijker is als je voorbereid bent," weet Jeroen. Hij heeft in de hoek van de kamer altijd een noodrugzak klaarstaan. “Er zit van alles in: van een EHBO-pakket tot dekens, noodvoeding, een thermoshirt, een radio, een zaklamp en een waterfilter. “Ons land is piepklein, dus aan zo’n rugzak heb je in Nederland al genoeg.”

EO Live: 'prepper' Jeroen Klaassen

Zaterdag 8 februari, 19.00 uur, NPO Radio 5

Tekst: Aliene Boele
Beeld: Ruben Timman

--:--