Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'The Incredible Dr. Pol' viert in nieuw seizoen 50-jarig jubileum

Iedere werkdag, 19.00 uur, National Geographic

Deel:

Op een boerderij in het Drentse Wateren groeide hij op, maar niet alle zoons konden boer worden. Jan-Harm Pol (78) studeerde diergeneeskunde, leerde via een uitwisseling de Amerikaanse Diane kennen en is nu al 50 jaar dierenarts in de VS. Hij viert deze mijlpaal met een nieuw seizoen van de populaire realityserie The Incredible Dr. Pol (National Geographic).

“We komen weer in actie op boerderijen, met in ons kielzog een cameraploeg," blikt Jan Pol vooruit op het nieuwe seizoen van The Incredible Dr. Pol. "Maar in de kliniek merken het vaak niet eens als we gefilmd worden, hooguit als de camera opeens meedraait. Al sinds 1971 doe ik dit werk met heel veel plezier, ook in dit jubileumseizoen. Maar met het ouder worden lijkt het wel alsof de tijd steeds sneller gaat.”

Wie is Jan-Harm Pol?

• 78 jaar
• Getrouwd met Diane, drie geadopteerde kinderen
• Studeerde diergeneeskunde in Utrecht 
• Werkzaam als dierenarts sinds 1971; viert dit jaar dus zijn 50-jarig jubileum
• Geeft sinds 1981 leiding aan eigen dierenartsenpraktijk in Weidman, Michigan (VS)
• Vanaf 2011 te zien in de realityserie The Incredible Dr. Pol

Wordt u inmiddels overal herkend?
“Inmiddels wordt The Incredible Dr. Pol in 56 landen uitgezonden. Zowel hier in de VS als op buitenlandse reizen word ik heel vaak aangesproken. Ik heb veel landen bezocht, maar ik ga – buiten coronatijd – ook graag terug naar Wateren, waar nog familieleden van mij wonen. Door de maatregelen kon ik in december helaas niet naar de begrafenis van mijn oudste broer, die op 92-jarige leeftijd was overleden.”

Wat wilde u als kind worden?
“Als de dierenarts op onze boerderij langskwam, hielp ik hem al graag. Bijvoorbeeld als er een zeug moest bevallen. Toen ik nog maar een jaar of 7 was, trok ik de biggetjes er al voor hem uit. ‘Mooi werk,’ zei ik even later tegen mijn moeder. ‘Dat wil ik later ook wel doen.'"

De serie 'The Incredible Dr. Pol' wordt nu in 56 landen op tv uitgezonden

Met welke eigenschap heeft God u royaal bedeeld?
“Voor mij is het glas altijd half vol, nooit half leeg. Die positieve houding helpt me om goede hulp te verlenen. Ik maak graag mensen blij door hun dier te genezen. Soms vraagt iemand wat mijn eigen lievelingsdier is. ‘Een gezond dier’ is altijd mijn antwoord. Bovendien komt het goed van pas dat ik nooit bang ben. Als je dat wel bent, voelen dieren het – vooral honden en paarden – en worden ze zelf ook bang.”

(Tekst loopt door onder de foto.) 

The Incredible Dr. Pol Jan Pol Michigan
Dierenarts Jan-Harm Pol behandelt een paard in het nieuwe seizoen van 'The Incredible Dr. Pol'. Credits: Ian S. Frazier.

U bent gelovig, wat betekent dat voor uw leven en werk?
“Een belangrijk Bijbels uitgangspunt is dat ik mensen probeer te behandelen zoals ik zelf behandeld zou willen worden. Ook klanten die het niet breed hebben, houden natuurlijk veel van hun huisdier. Als ze een dure behandeling niet kunnen betalen, bied ik ze een goedkoper alternatief dat ook uitkomst biedt. Op zondag bezoek ik met Diane een baptistengemeente, waar zij op het orgel speelt en ik de lezingen verzorg.”

Waar staat de mooiste kerk?
“We hebben hier weinig mooie, historische kerkgebouwen, omdat de VS nog maar zo kort bestaan. Op een rondreis door Europa raakte ik onder de indruk van de Dom in Keulen: die prachtige gebrandschilderde ramen, maar ook de eerbiedige rust die er heerst. Onvoorstelbaar dat mensen zoiets vele eeuwen geleden konden bouwen.”

Mijn favoriete dier is een gezond dier

Welke vraag zou elk mens zichzelf moeten stellen?
“Hoe kan ik een goed mensen zijn, ook voor anderen? In Florida maakte ik kennis met het werk van Spirit Horse International. Zij brengen mensen in lichamelijke of geestelijke nood in contact met paardenbezitters. Zelfs een man die door een hersenbloeding gehandicapt was, leefde door het paardrijden enorm op. Omgaan met dieren kan een heel gezonde uitwerking op mensen hebben.” 

The Incredible Dr. Pol - nieuw seizoen

Vandaag start het vervolg op deel 1 van seizoen 10 van The Incredible Dr. Pol. Jan-Harm Pol en de andere dierenartsen van Pol Veterinary Services zijn niet alleen werkzaam in de kliniek, maar spoeden ze zich soms ook naar een noodgeval op een boerderij. Ook geeft National Geographic een overzicht van de hoogtepunten uit seizoen 10 deel 2. 

Vanaf 10 mei, iedere werkdag, 19.00 uur, National Geographic

Beeld: Ian S. Frazier

Geschreven door

Bart van Delen

--:--