Ga naar submenu Ga naar zoekveld

10 Bijbelse namen die je niet kent

Test je Bijbelkennis!

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Deel:

10. Rispa

Weinig Bijbellezers kennen Rispa, maar ze is hoofdpersoon van een ontroerend verhaal. Haar zoons zijn opgehangen en ze blijft dag en nacht wakker om de gieren van de lijken af te slaan, een hele zomer lang. Uiteindelijk luistert de koning en worden haar kinderen eervol begraven.

9. Og

Zijn naam staat 20 keer in de Bijbel, maar in maar één vers staat wat informatie. Hij is een enige afstammeling van reuzen, en daarom was zijn bed van ijzer gemaakt, ongeveer twee meter breed en vier meter lang.

Lees ook: Ontdek de betekenis van meer dan 300 Bijbelse namen
Lees ook: Ontdek de betekenis van meer dan 300 Bijbelse namen

8. Roosje

Petrus ontsnapt uit de gevangenis, gaat terug naar het huis waar hij vaak kwam, het dienstmeisje (Rhode, oftewel: Roosje) loopt naar de deur, maar gelooft niet dat hij het is, en laat ‘m daar staan. Typisch een warrige puber, zou je zeggen. Leuk is dat zij werkt in het huis waar Marcus opgroeide, die het evangelie schreef, en dat hier misschien het laatste avondmaal is geweest; Roosje deed dan dus de bediening bij Jezus’ laatste maaltijd.

7. Chiram

Salomo liet de kunst in zijn tempel door deze niet-Joodse man maken. Zelfs het allerheiligste voorwerp, de gouden ark, ontwierp en bouwde hij. Chiram krijgt zo een compleet hoofdstuk in de Bijbel. Hij zegt iets over de openheid van het Jodendom.

6. Tertius

Wie schreef de brief aan de Romeinen? Paulus toch? Nou... Er staat letterlijk in de Bijbel dat Tertius ‘m schreef... Hij kan de schrijver zijn van de meeste woorden in de Bijbel en toch kent bijna geen christen zijn naam. Er zijn aanwijzingen dat Paulus een oogprobleem had en dus maar kleine gedeeltes zelf schreef. Sowieso was het in die tijd de gewoonte je brief te dicteren aan een secretaris. Zoals we binnenkort ook weer zullen doen als de toetsenborden zijn afgeschaft en we onze tekst kunnen inspreken op de computer...

5. Poederdoosje

Job kreeg drie dochters, maar de namen klinken in veel vertalingen nogal onuitsprekelijk. Letterlijk vertaald zijn het Tortelduifje, Kaneelbloesem en Poederdoosje. Ook wel: beautycase.

4. Chulda

Alle profeten zijn mannen, toch? Nou... Wat dacht je van Anna, die Jezus nog gekend heeft? Of Junia? Of Febe? En Prisca? In het Oude Testament zijn vrouwelijke profetessen zeldzamer en we kennen er maar eentje bij naam: Chulda.

3. Fam. Zonderschoen

Het staat er echt. Als iemand niet zijn plichten aan zijn familie wil voldoen (zie ook 1 onderaan) dan zal zijn sandaal worden uitgetrokken en zal hij voortaan bekend staan als dhr. Zonderschoen.

2. Mahersalalchasbaz

Zo heet Jesaja’s zoon. Het is tegelijk het langste woord uit de Bijbel. Het is eigenlijk een zinnetje: vlugge-buit-snelle-roof. Je hoort het mevrouw Jesaja al roepen: Vlugbuitsnelroof! Eeeeeten! De naam is tegelijk een profetie, omdat voordat het kind ‘mama’ of ‘papa’ kon zeggen, de vijand zou komen plunderen.

1. Dinges

Nee, zo wordt hij meestal niet genoemd in Bijbelvertalingen, maar er staat wel zoiets als Dinges. Hij is een familielid van Noömi en moet voor haar zorgen, maar hij wordt zo genoemd omdat hij dat niet wil. Degene die hem roept doet net alsof hij hem ook niet kent. Hij weet prima zijn naam, maar zegt Dinges. Want Dinges doet alsof Noömi Dinges is. De Bijbel geeft ons de naam van onbetekenende mensen – de Lazarus uit de gelijkenis, Roosje het dienstmeisje – maar van iemand die anderen vergeet, diens naam is voor altijd vergeten... 

Geschreven door

Reinier Sonneveld

--:--