Ga naar submenu Ga naar zoekveld

10 verrassende misverstanden over het Bijbelse kerstverhaal

Dit wist jij (waarschijnlijk) nog niet over Kerst

Deze week vieren we kerst: God kwam als een baby naar de wereld. Dat de kerstboom en kerstman hier weinig mee te maken hebben, weten we allemaal. Maar hoeveel weten we eigenlijk van het échte kerstverhaal? Wat blijft er van onze klassieke kerstvertelling overeind als je de Bijbel erop naleest? Hoog tijd voor een beetje factchecking.

Deel:

Jozef en Maria in de stal met herders?

Het klassieke kerstverhaal is simpel: het is hartje winter, Jozef helpt de hoogzwangere Maria op een ezel en ze gaan naar Betlehem. Terwijl de vliezen al gebroken zijn, weigeren daar alle herbergiers hen, maar ze vinden gelukkig ergens een stal, waar Maria die nacht nog bevalt: Jezus is geboren! Daar ligt hij, tussen de dieren, en engelen komen langs, een groep herders (met nog meer dieren) en dan ook nog drie koningen op kamelen (en het is echt hutjemutje vol).

Als je de Bijbel leest, ontdek je zeker 10 fouten in dit plaatje:

1. Was het winter?

Nee, de herders waren buiten, dus het was waarschijnlijk lente.

2. Reed Maria op een ezel?

Zou kunnen, maar het staat nergens.

Doe de grote kerstquiz: hoe goed ken jij het échte kerstverhaal?
Doe de grote kerstquiz: hoe goed ken jij het échte kerstverhaal?

3. Weigerden alle herbergiers hen? 

Jozef moest naar Betlehem omdat hij daar vandaan kwam, dus er woonde vast nog familie van hem, waar ze konden logeren. Maar ‘er was geen plaats in de kataluma’, de huiskamer die gewoonlijk op de eerste verdieping zat. Dus verhuisden ze voor de bevalling tijdelijk een verdieping lager.

4. Werd Jezus geboren in een stal? 

Nee, waarschijnlijk dus op de begane grond van dat huis van Jozefs familieleden. In die tijd konden daar de dieren in en uit lopen en stonden er ook voerbakken. In een schoon exemplaar werd Jezus gewiegd.

Lees ook: 'Jezus werd niet in een stal geboren'
Lees ook: 'Jezus werd niet in een stal geboren'

5. Waren er dieren bij? 

Nou, het was lente, dus de dieren waren vast buiten, en anders zullen Jozef en Maria ze wel hebben weggejaagd.

6. Beviel Maria diezelfde nacht nog? 

Zoveel tijdsdruk was er nu ook weer niet, dus ze logeerden er vast al een tijdje.

7. Zongen de engelen voor de herders? 

Het originele woordgebruik suggereert eerder ‘scanderen’ als een peloton soldaten; engelen zijn stoerder dan op de vrome plaatjes.

8. Waren er drie koningen? 

De Bijbel gebruikt een woord dat in onze tijd ‘astroloog’ betekent. Er staat nergens hoeveel er kwamen, laat staan dat ze Caspar, Melchior en Balthasar zouden heten. Dat het er drie waren, is onterecht afgeleid van dat ze drie cadeaus gaven: goud, wierook en mirre.

9. Kwamen ze op kamelen? 

Kamelen waren in die tijd al wel een populair vervoermiddel, maar de evangelisten noemen ze niet. Wel profeteerde Jesaja eeuwen eerder: ‘Koningen laten zich leiden door jouw licht en stromen naar je toe… Op kamelen komen ze, beladen met wierook en goud…’

10. Kwam er veel kraambezoek die eerste nacht? 

De herders kunnen ook prima overdag zijn gekomen en die astrologen zijn pas maanden later gearriveerd. Veertig dagen na de geboorte reisden Jozef en Maria namelijk nog met hun kindje naar Jeruzalem op en neer om hem in de tempel op te dragen), en dat zouden ze vast niet hebben gedaan als die astrologen al hadden gehoord van Herodes’ moorddadige plannen en dat hadden doorgeseind.

Kortom, het populaire plaatje klopt niet. Gelukkig is het echte verhaal veel interessanter. Lees maar eens Lucas 2.

Lees ook: De geboortedatum van Jezus
Lees ook: De geboortedatum van Jezus

Geschreven door

Reinier Sonneveld

--:--