Ga naar submenu Ga naar zoekveld

1001 slapeloze nachten met God

Hoe je God zoekt als je niet kunt slapen

Je ligt maar te draaien en te woelen en ziet elk uur op je wekker voorbijkomen. Krankzinnig word je van die slapeloze nachten. Blijkbaar zijn de oude woorden uit Psalm 3, ‘Ik lag en sliep gerust, van ’s Heren trouw berust, tot ik verfrist ontwaakte’, niet voor jou bedoeld. Maar, waarom gebruik je die stille uren niet om je relatie met God te versterken? Eva helpt je op weg.

Deel:

Slapeloze stilte

Luister tijdens een slapeloze nacht eens goed. Overdag is het nooit zo stil als in de nacht. Geen auto’s die voorbijrazen, geen blaffende honden of jengelende kinderen (als het goed is). Geniet van die stilte. Wees je ervan bewust dat God de stilte gebruikt om tot je te spreken. Zoals hij bij Elia deed in het “gefluister van zuivere stilte” (1 Koningen 19), of zoals Hij Samuel riep in de stilte van de nacht (1 Samuël 3). Wees stil, open je oren en weet dat Hij God is. 

Gebruik de slapeloze nachten om te bidden

Bid tijdens slapeloze nachten

De kans is groot dat je wakker ligt door zorgen, angst, pijn of verdriet. Gebruik de slapeloze nachten om te bidden. Voor jezelf, voor anderen, voor de wereld, voor de dag die voor je ligt. Stort je hart bij Hem uit, vertel Hem waar je mee zit. Breng de vriendin die zo ziek is voor Zijn troon, bid voor de christenen die vervolgd worden, voor je lokale kerk, voor het familielid dat God nog niet kent.

Dank erop los

Dank en prijs Hem voor wie Hij is, los van je omstandigheden en je slapeloosheid. Probeer eens op te noemen wat je van Hem weet, welke eigenschappen Hij heeft, welke verhalen je over Hem hebt gehoord, hoe trouw Hij is. Loof en prijs Hem om Zijn naam. 

Sta open voor nieuwe inzichten

Ook David sliep niet altijd lekker door. Niet zo gek, als je wordt achtervolgd door een bloeddorstige koning. In Psalm 16 schrijft hij in zijn ‘stille gebed’: ‘Ik prijs de HEER die mij inzicht geeft, zelfs in de nacht spreekt mijn geweten’. Of de dichter krijgt inspiratie voor een nieuw lied, zoals hij in Psalm 42:9 beschrijft: ‘Overdag bewijst de Heer mij zijn liefde, ’s nachts klinkt een lied in mij op, een gebed tot de God van mijn leven.’ De nacht kan vol zijn van nieuwe inzichten en inspiratie. Leg een notitieboekje naast je bed en schrijf het op. 

Lees je Bijbel

‘Gelukkig is de mens die zich verdiept in zijn wet, dag en nacht’, rijmt Psalm 1. Waarom alleen bij daglicht in de Bijbel lezen? Doe eens gek; sla die dekens van je af en pak je Bijbel erbij. Grote kans dat de woorden op dat moment heel anders bij je binnenkomen dan op een drukke dag tussen de bedrijven door. Met een beetje geluk vallen je ogen vanzelf weer dicht. 

Slapeloze nachten zijn van alle tijden

Laat je voorlezen 

Misschien een geruststelling: slapeloze nachten zijn van alle tijden. Ken je Esther, die als Joods meisje via een missverkiezing aan het hof van koning Ahasveros terechtkomt en daar probeert te voorkomen dat haar volk wordt uitgemoord? In Esther 6:1-5 lees je dat koning Ahasveros niet kan slapen. In de Griekse vertaling wordt genoemd dat de Here de slaap bij hem weghield. Om de nacht door te komen, laat de koning zich voorlezen uit de kronieken van zijn rijk. Hij hoort heel ‘toevallig’ over het feit dat Mordechai - de oom van Esther - een complot tegen de koning heeft ontmaskerd en zijn leven heeft gered. Die slapeloze nacht blijkt een belangrijke schakel in Gods reddingsplan. Lees de rest van het spannende verhaal in Esther 6, wanneer je weer eens wakker ligt bijvoorbeeld. Of: laat het je voorlezen, net als koning Ahasveros! Je hebt dan misschien geen dienstknecht tot je beschikking, maar vast wel een smartphone. Daarmee kun je natuurlijk ook vele luisterboeken, podcasts of preken luisteren om het beste uit die slapeloze uren te halen.

Heb een goede nacht!

Een overzicht van alle Eva-podcasts (voor de slapeloze nachten) vind je hier.

BEELD: UNSPLASH

Geschreven door

Charlotte van Egmond

--:--