Ga naar submenu Ga naar zoekveld

10x inspiratie voor de veertigdagentijd

Komende woensdag begint de veertigdagentijd. Christenen van over de hele wereld leven in deze periode bewust toe naar Pasen. Wij geven 10 tips die je hierbij helpen.

Deel:
Hoe vier je de veertigdagentijd met kinderen?

Lees ook over:

Hoe vier je de veertigdagentijd met kinderen?

1. Online retraite

Even loskomen van de ruis van het dagelijks leven? Neem dan deel aan deze online retraite. Je ontvangt dagelijks een gebedsmail met een Bijbeltekst en wat vragen die je helpen om de woorden binnen te laten komen in je hart. Hierbij gaat het niet om Bijbelstudie, maar om bidden met de Bijbel. Om stil te worden en te voelen wat de tekst met jou doet. Je bepaalt zelf hoe lang je dit doet.

De retraite is gebaseerd op de ignatiaanse spiritualiteit, die je helpt om God te zoeken en te vinden in alle dingen. Het thema van dit jaar is: ‘Rechtvaardigheid en vrede omhelzen elkaar’. Aan de retraite zitten geen kosten verbonden. Opgeven kan hier.

2. Podcast: 40 dagen hier en nu

Deze podcast van enkele minuten is dagelijks te beluisteren in de veertigdagentijd en wil je helpen om “Jezus te volgen in jouw hier en nu”. De inhoud wisselt, maar kan bestaan uit een Bijbeltekst, een overdenking, een verdiepingsvraag, een lied of een kort gebed. Luister naar de podcast via jouw favoriete podcast-app of in de speciale 40 dagen app. Daar vind je ook een bijbelleesrooster.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

3. Stuur een kaartje naar een gedetineerde

Bezinnen op Pasen is ook: omzien naar mensen die het minder goed hebben. Dat kan onder meer door een kaart te sturen naar gedetineerden met een paasgroet. Je kunt dit doen met de speciale Paasgroetenactie. Bestel een of meerdere sets van de speciale kaarten en schrijf een bemoedigend bericht. Deze kun je daarna terugsturen naar de Protestantse Kerk in Nederland, die de kaarten verdelen over verschillende gevangenissen. Bij de paasgroetenkaart ontvangen gedetineerden ook nog een extra kaart met postzegel om zelf naar iemand te sturen.

4. Gratis dagboek

Met het gratis boekje Wie zeg jij dat Ik ben? lees je teksten uit zowel het Oude als het Nieuwe Testament die allemaal gaan over Jezus. Met een korte uitleg en reflectievragen leer je op zoek te gaan naar het antwoord op de vraag: wie is Jezus voor jou? Vraag het dagboek hier gratis aan.

5. Kunstretraite

Ben je meer visueel ingesteld? Bestel dan het boek Kunstretraite als e-book of paperback. Daarmee leer je om meer rust, stilte en evenwicht te vinden. Maar ook om te leren kijken naar kunst, in combinatie met tijd vrijmaken voor God. Met het boek ontvang je 40 kunstwerken van kunstenares Davitha, 40 beelden van Jezus uit de kunstgeschiedenis – met toelichting, 40 stilte- en meditatietips en 40 teksten uit het Evangelie van Johannes. Deze retraite leidt je op een bijzondere manier naar Pasen.

6. Veertigdagentijdkalender

In deze kalender van Petrus vind je elke dag een Bijbeltekst, een overdenking en een korte opdracht of vraag. Dit jaar is het thema: ‘Uit liefde voor jou – ontvangen en delen’. Bestel hier jouw gratis exemplaar. Daar kun je ook aangeven of je dagelijks een bijpassende video in je mailbox wil ontvangen.

7. 40 Dagen Heilige Herrie

Wil je even een hele andere invalshoek hebben in deze veertigdagentijd? Luister dan popmuziek! In de dagelijkse mails van 40 Dagen Heilige Herrie vind je elke dag een popnummer. Dat nummer is speciaal uitgezocht bij de Bijbelteksten uit bovenstaande kalender. Bij het lied ontvang je extra inspiratie en uitleg door middel van een overdenking. Zo luister je nooit meer hetzelfde naar de radio. Schrijf je hier in voor de dagelijkse mails.

Alles over de veertigdagentijd op een rijtje

Lees ook over:

Alles over de veertigdagentijd op een rijtje

8. Dagelijkse mail van Alain Verheij

Alain Verheij is theoloog, schrijver en spreker. Hij is geïnteresseerd in de vraag: kan de Bijbel vandaag de dag nog relevante lessen bieden aan een weldenkende 21e-eeuwer? In de veertigdagentijd stuurt hij een dagelijkse mail met extra stof tot nadenken over uiteenlopende onderwerpen. Inschrijven kan hier.

9. Jezus ontdekken in 33 dagen

Wil je net iets later beginnen? Dat kan ook! Op 6 maart begint het online leestraject Jezus ontdekken. Daarin word je geholpen om in 33 dagen een persoonlijke relatie met Jezus te ontwikkelen of daarin verder te groeien. Dit gebeurt aan de hand van het boek Jezus ontdekken, dat online beschikbaar komt. Met een dagelijkse mail met teksten uit het boek, een gebed, een tekst om uit je hoofd te leren en een opdracht. Ook zullen er webinars en korte podcasts beschikbaar komen. Meld je hier aan.

10. Boeken, boeken, boeken

Naast bovenstaande ideeën zijn er in de loop van de tijd ook vele boeken geschreven om toe te leven naar Pasen, zoals:

Daan Molenaar bedacht het Eerst Dit Avondgebed: ‘Het helpt me om mezelf te openen voor God’

Lees ook over:

Daan Molenaar bedacht het Eerst Dit Avondgebed: ‘Het helpt me om mezelf te openen voor God’

Geschreven door

Christianne Scholtens

--:--