Ga naar submenu Ga naar zoekveld

16: Of blijf je zitten in het jaar 2301?

Zwolle nog wel een onderwatermonument, een attractie voor duikers

Oeps, dat is even schrikken. Geen vaste grond onder voeten maar een vlakke, wijdse binnenzee strekt zich uit. Alleen de peperbus en andere hoge gebouwen steken nog boven het water uit. De stad is al zo’n vijftig jaar gleden ontruimd als een van de laatste grote steden die opgegeven werden.

Deel:

De bewoners zijn naar het hoger gelegen oosten vertrokken. Naar de Veluwe en verder naar Duitsland. Net als veel andere steden is Zwolle nog wel een onderwatermonument, een attractie voor duikers. De oude binnenstad is beschermd verklaard maar veel nieuwbouw is alsnog gesloopt en het puin daarvan is, net als het puin van veel nadere ontmantelde steden gebruikt om nieuwe polders meer naar het oosten veilig te stellen of te creëren. Ook werd het gebruikt om de dijken te verstevigen.

Het begon langzaam, hier en daar een dijkdoorbraak, maar verder geen rampen of apocalyptische gebeurtenissen. Langzaam gaf men stukje bij beetje land op. Tot uiteindelijk de knoop doorgehakt werd en de randstad langzaam werd ontmanteld en leegliep.

ss-watersnoodramp-01

Meerdere

Het water staat nu ergens tussen de 6 en 15 meter hoog en de voormalige IJsseldelta maakt nu deel uit van het uitgestrekte Flevobassin dat midden en west Nederland geworden is. Een voedselrijk paradijs voor vogels, vissen en zeezoogdieren zoals de zeehond en de bruinvis die in deze nieuwe Waddenzee genoeg voedsel vinden.

Het land dat in de loop der eeuwen is bevochten en gewonnen op de zee, van waaruit de zee en de rest van de wereld werden verkend, het land dat altijd profiteerde van de zee, heeft in deze sterke buurman toch zijn meerdere moeten erkennen.

--:--